IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
12:11 | 4 юни 2019
Обновен: 06:10 | 24 април 2024

Студенти спасяват Провадия от земетресения

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ организира уъркшоп по темата с ментор проф. д-р Масуд Исмаилу от Университета по архитектура във Венеция

По материала работи: Борис Проданов
Студенти спасяват Провадия от земетресения

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ организира уъркшоп с работно заглавие „Стратегия за превенция и защита на населението от земетресения в Провадия“ с ментор проф. д-р Масуд Исмаилу от Университета по архитектура във Венеция.

 

В него сили, знания, компетенция и умения ще обединят студенти от различни  специалности. Освен бъдещи архитекти и строителни инженери ще участват и представители на специалността „Защита на националната сигурност“, психолози, социолози. Както и студенти от Софийския университет и геолози.

 

„Предстоящият уъркшоп е в рамките на международния проект „Устойчива конвергенция на знания“ с ръководител проф. Исмаилу, който обхваща всички страни, пострадали от земетресения. Има интерес от студенти от университет от Харков, Украйна. Така че събитието е международно и интердисциплинарно. Решихме да бъде в 2 части. През юли ще е теоретичната част във ВСУ, а практическата e предвидена за началото на август в Провадия“, разкри доц. д-р инж. Милена Кичекова – ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Желаещите студенти могат да се запишат в катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ. Това е своеобразен призив към всички млади хора с интерес към строителство и инженерство, защото в момента е активната кандидатстудентска кампания.

 

„След силното земетресение в Акуила в Италия се работи усилено по възстановяването на града във всички аспекти. Не само като сградна реконструкция. За успеха имаме нужда от психология, социология, архитектура, урбанистика и дори политика. С всички тези науки се опитваме да върнем хората отново там. Чрез предстоящия уъркшоп във ВСУ „Черноризец Храбър“ се опитваме да предадем нашия опит, да кажем, че земетресенията са част от самата природа и така Земята диша. Събираме знания и информация, които да стигнат до гражданите. Превенцията с познанията за Земята могат да ни позволят технически да преодолеем опасностите. Да живеем със земетресенията и да не загинем. Не само физически, но и вътре в нас да сме убедени, че е възможно“, коментира проф. Исмаилу.

 

Той добави, че земетресенията все още не могат да бъдат предвидени, но науката дава достатъчно опции да оцелеем.

 

„Ще се опитаме да приложим устойчив модел, с който хората да бъдат запознати. За това разчитам на медиите и социалните мрежи. А катедра  „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ е отправната точка. Те ни дават всичко, с което разполагат. Разгледахме мястото – с история над 7500 г., но непрекъснато има проблеми със земетресенията. Местната администрация е готова да ни съдейства“, добави проф. Исмаилу.

 

Емил Дамянов

Борис Проданов

 

Прочетете още: Обсъждат дипломацията и държавността в научен форум във ВСУ „Черноризец Храбър“

Коментари

Новини Варна