Водата в 4 селища в областта не става за пиене
Забраната се отнася за бременни, кърмачки и хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса
Публикувана: 22 Jul 2019 | 14:00

Водата от централния тръбопровод на 3 селища във Варненска област е със завишено съдържание на нитрати. Това сочат анализите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), извършени в периода 1 – 15 юли т.г. Става дума за с. Садово, община Аврен, с. Изворско и с. Доброглед, община Аксаково, където измерените стойности са съответно 110 мг/л, 65,6 мг/л и 110 мг/л при норма 50 мг/л.
 

Анализите са показали също завишено съдържание на калций във водата в с. Дюлино, община Бяла, и с. Доброглед. Измерените стойности са съответно 198 мг/л и 166,3 мг/л при норма 150 мг/литър.
 

Във връзка с това РЗИ – Варна, препоръчва питейната вода в с. Садово, с. Доброглед, с. Изворско и в с. Дюлино, Бяла, да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Изготвени са писма до кметовете на посочените общини, които следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари, съобщават от Здравната инспекция.


Ставри Таргов
 

 

Коментари ( 0 )