IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
16:25 | 26 юли 2019
Обновен: 14:01 | 19 април 2024

Съветват стопаните на прасета във Варненско да приберат месото във фризерите

В 3-километровата зона около големите свинекомплекси доброволно да се изколят животните с цел превенция, апелират от ОДБХ-Варна

По материала работи: Слав Велев
Съветват стопаните на прасета във Варненско да приберат месото във фризерите

В 3-километровата зона около големите свинекомплекси доброволно да се изколят животните с цел превенция, а месото да се прибере във фризери и да се консумира, докато заболяването не е настъпило. За това апелира Златина Димова – директор на ОДБХ-Варна, която участва в заседание на областната епизоотична комисия във връзка с африканската чума по свинете. По думите й трикилометровата зона около свинекомплекса в село Слънчево е свободна от прасета, отглеждани в заден двор. Колят се животни и около другите големи свинеферми в Брестак, Игнатиево и Любен Каравелово. Димова подчерта още, че регионалните дирекции по горите и ловните дружинки трябва да депопулират дивата свиня.

 

По време на информационна кампания сред собственици на свине доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет настоя стопаните да не крият болни животни и при съмнение за здравословното им състояние да информират ветеринарен лекар.

 

Междувременно еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че както в Белгия, и в България хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

 

Елена Кирова

Коментари

Новини Варна