Скален манастир изградиха лесничеи край Провадия
До „Свети Архангел Гавраил“ се стига по пътека, която тръгва от центъра на село Венчан
Публикувана: 6 Aug 2019 | 16:02

Скален параклис „Свети Архангел Гавраил“ изгради мобилният екип на ДГС-Провадия в една от най-живописните местности над село Венчан. Идеята е на Асен Христов, който смята, че всеки човек трябва да направи нещо хубаво през живота си, да начертае светла следа, която да остане в спомените на хората и да кара и другите да правят добрини.

 

Преди дни Христов и колегите му Диян Неделчев и Атанас Иванов разчистват района, поставят метален кръст над параклиса и икони. Избират големия християнски празник Преображение Господне, за да осветят скалната черква и да поставят паметна плоча. Целият екип на ДГС-Провадия се събра днес в местността „Калето“ край село Венчан, а отец Александър освети новия параклис.

До „Свети Архангел Гавраил“ се стига по пътека, която тръгва от центъра на селото, в дясно от сградата на кметството. Всеки може да запали свещ в параклиса и да се наслади на красивата природа, смята Асен Христов. Хората от мобилния екип са поставили в близост маса и пейка, за да могат да си починат туристите, които стигнат крайната цел.

 

 

 

Христов е решил през следващата година да изгради чешма, на място където спират много хора, за да може всеки пътник с добро да споменава горските от стопанството.

 

 

 

Коментари ( 0 )