IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
15:31 | 27 август 2019
Обновен: 03:41 | 24 април 2024

Експерт: Битката със свинската чума няма да приключи скоро

Отглеждането на животни в задния двор е рисково без биосигурност

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. Георги Георгиев. Снимка авторът.

Битката с африканската чума по свинете няма да приключи скоро, защото заболяването се е вкоренило в природата на дивите прасета. Въпросът е в малките стопанства и задните дворове да се въведат мерки за биосигурност, които от своя страна ще гарантират безпроблемно промишлено свиневъдство.

 

Това съобщи във Варна проф. Георги Георгиев, двмн, директор на Центъра за оценка на риска на хранителната верига. Той изнесе лекция на тема „Биосигурност и африканската чума по свинете“ в кметството в район „Аспарухово“.

 

Нашата задача е да срещаме с хората, умъртвили доброволно прасетата си, и да изясним с тях въпросите, свързани с мерките на държавата, при които ще се извършва репопулацията (заселването) в частните дворове. Това може да стане най-рано след година, ако епизоотичната обстановка го позволява, уточни професорът.

 

Сега всички усилия на държавата са насочени към запазване на промишленото свиневъдство, което осигурява необходимия минимум за населението и ограничава вноса. Рискът за големите комплекси идва от малките стопанства, в които не може да се осигурят условия за биосигурност. И усилията трябва да бъдат насочени натам, бе категоричен проф. Георгиев. 

 

Той даде пример с Румъния, където има над 980 огнища на заразата. Година по-късно там е извършена репопулация, но в 50% от тях отново се появила африканска чума по свинете. Латвия от своя страна е инвестирала в биосигурност на малките ферми.

 

Резултатът е, че при дивите свине са регистрирани 280 огнища на болестта, а при домашните – само 1, каза още професорът.

 

Дадени бяха примери и с други страни. В Китай например, заради заразата са умъртвени 200 млн. прасета, във Виетнам 3,5 млн. На този фон пораженията за България са доста по-малки, но не трябва да изоставаме с необходимите мерки, обобщи проф. Георгиев.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна