IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
14:56 | 1 октомври 2019
Обновен: 00:33 | 26 април 2024

Всеки пети у нас е на възраст над 60 г.

Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц.д-р Геновева Михова, председател на общинската организация на Съюза на пенсионерите 2004 във Варна и директор на Центъра за изследване на населението към БАН

По материала работи: Ставри Таргов
Геновева Михова.

Всеки пети у нас е на възраст над 60 г., а всеки четвърти – над 65 г. Прогнозите са, че до средата на века на 100 деца на възраст до 14 г. ще се падат 301 пенсионери. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц.д-р Геновева Михова, председател на общинската организация на Съюза на пенсионерите 2004 във Варна и директор на Центъра за изследване на населението към БАН. Поводът бе Международният ден на възрастните хора 1 октомври.

 

Прогнозите са, че до средата на века населението в България ще спадне до 5,5 млн. души. Демографската криза намалява силно шансовете ни за влияние в региона, посочи доц. Михова. В Турция например, отчитат 1 млн. души прираст всяка година, докато при нас отрицателният прираст продължава вече 30 г., добави тя.

 

Само 9 страни в ЕС са в нашето положение.  Данните сочат, че в България всяка година чезне по 1 средно голям град с население 50 000 – 60 000 души. Преброяването, което ще е догодина, едва ли отчете положителни тенденции, прогнозира доц. Михова.

 

Тя призна, че напоследък обществото се вълнува от друг проблем, свързан с демографския профил на населението. Сегашната политика да се стимулират домакинства с нисък доход на член от семейството показва, че над 90% от средствата отиват в небългарски общности.

 

В случая не става дума за проява на дискриминация по етнически признак. Но не е оправдана и дискриминация спрямо българската народност, бе категорична доц. Михова.

 

Така че политиката трябва да намира начин да стимулира и нормалното семейство от български произход, което сега е извън полезрението й, обобщи тя.  

 

Още по темата   Експерт: Средната пенсия падна до 87% от минималната заплата

 

Коментари

Новини Варна