IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
14:05 | 20 януари 2020
Обновен: 11:44 | 9 април 2024

Стопани продължават да крият прасета във Варненско

Проверките ще продължат

По материала работи: Борис Проданов
Стопани продължават да крият прасета във Варненско

Нерегистрирани 3 прасета, които са отглеждани в дворове във Варненско, бяха открити в община Вълчи дол при инспекциии на Областната дирекция по безопасност на храните. Проверките са по заповед на областния управител Стоян Пасев. А именно в района на Вълчи дол пламна и ново огнище на африканска чума и над 40 000 животни се евтаназират в свинеферма в с. Брестак.

 

Според ветеринарните служби стопани продължават да крият животни, но обходите за нерегистрирани прасета ще продължат. За тях ще отговарят предимно кметовете на населените места, но при нужда ще има и проверяващи от ОДБХ.

 

До края на януари властите трябва да открият всички свине, които са без регистрация по надлежния ред. Във вторник ще се проведе ново заседание на Епизоотичната комисия за област Варна. На него ще се обсъдят мерки за предпазване и недопускане на разпространението на африканската чума по свинете.

 

Прочетете още: Забраниха движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици

 

Коментари

Новини Варна