IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
20:55 | 21 април 2015
Обновен: 21:18 | 15 май 2024

Захари Карабашлиев идва за Маратона на четенето

Повече от 60 сцени стават място за литература

По материала работи: Юлиян Атанасов
Захари Карабашлиев идва за Маратона на четенето


Известният варненски писател и драматург Захари Карабашлиев, който дълги години живя в САЩ, ще бъде специалният гост на Маратона на четенето във Варна. Именно от морската столица тръгна тази инициатива преди 13 г. и днес вече тя е национална кауза. Карабашлиев ще се срещне първо с ученици от НГХНИ „К. Преславски“ и  V езикова гимназия, разговорът е на 23 април в читалните зали на отдел „Изкуство“ на ул. „Ген. Паренсов“ 3  от 15 ч. Писателят ще има и среща с почитателите на творчеството му  от 18 ч в основната сграда на Регионалната библиотека „П. Славейков“ на бул. „Сливница“ 34.
Като цяло варненската библиотека е подготвила изключително богата програма за своеобразния празник. Повече от 60 сцени в града ще се превърнат в място за литература – това са училища, детски градини, социални домове, читалища, книжарници, музеи, залите на библиотеката и др.
„Стартът на маратона ще бъде даден на 23 април от 8,30 ч във фоайето на РБ „П. Славейков“, като темата е „Моите детски книги – книги на моите деца“. Формалният повод този път е 210-годишнината от рождението на приказния разказвач Андерсен, но идеята е родителите да предадат на малките своята любов към книгата“, каза Емилия Милкова, директор на библиотеката.
Акцент в програмата е и „Една приказна нощ в библиотеката“, инициативата ще стартира от 20,30 ч утре. Предвидено е ученици от школа „Клас“ с ръководител Ивелина Бояджиева да четат, разговарят, да играят и дори да спят сред стелажите и книгите. Нощта ще премине под надслов „Библиотеката и четенето“.
На 25 април от 11 ч в отдел „Изкуство“ Сдружението на варненските писатели, РБ „П. Славейков“ и група интелектуалци ще се включат в международното четене по повод 100-годишнината от арменския геноцид. Така ще бъде отдадена почит на стотици арменски поети, музиканти, депутати и духовници, арестувани на 24 април 1915 г. Истанбул, насилствено депортирани във вътрешността на Турция и голяма част от тях убити.
Същия ден, но от 12,30 ч, в полското училище деца ще четат текстове на полски от поета Адам Мицкевич.
Юлиян Атанасов
 

Коментари

Новини Варна