IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:25 | 23 април 2015
Обновен: 21:53 | 15 май 2024

Кметът чете приказки на Валери Петров

Иван Портних също се включи в Маратона на четящите хора

По материала работи: Златина Добрева
Кметът чете приказки на Валери Петров

Откъс от „Пет приказки“ на Валери Петров прочете кметът Иван Портних по време на Маратона на четящите хора. Проявата е традиционна за Международния ден на книгата и авторското право.
„Преди няколко дни, на 22 април големият български поет, писател и преводач Валери Петров, който е и почетен гражданин на Варна, трябваше да навърши 95 години. Затова с удоволствие ще прочета част от най-популярните му книжки за деца – „Пет приказки“ – каза Иван Портних.

Част от книжката, която избра кметът в Маратона на четящите хора е и приказката „Пук“, дала идея за името на единствения по рода си конкурс за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. Лауреат в състезанието през миналата година стана младата варненска писателка Радостина Николова, която наскоро гостува в Детския и средношколски отдел на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков. От варненската библиотека се похвалиха, че ще попълнят книжния си фонд с над 100 заглавия от номинираните в конкурса „Бисерче вълшебно“, благодарение на договореност на Общината.

Изборът на кмета на Варна на книжката „Пет приказки“ е продиктуван и от тазгодишното мото на Маратона на четящите хора – „Моите детски книги – книги на моите деца“.

Споделянето на любими текстове продължава през целия ден, а сцени на четене са различните отдели на библиотеката, училища, читалища, детски градини, книжарници, социални заведения.
 
Гост на Варна и Регоналната библиотека в Международния ден на книгата и авторското право е писателят Захари Карабашлиев, който ще се срещне с ученици от НХГНИ „Константин Преславски“ и V ЕГ „Йоан Екзарх“ в читалните зали на отдел „Изкуство“, а по-късно и със свои почитатели в сградата на библиотеката на бул. „Сливница“ 34.

Коментари

Новини Варна