IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:26 | 25 февруари 2016
Обновен: 04:47 | 2 май 2024

Москов: Лекарствата за онкоболните са гарантирани на 100%

Към момента няма лекарство, което не е достъпно за пациентите, заяви във Варна Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК

По материала работи: Ставри Таргов
Москов: Лекарствата за онкоболните са гарантирани на 100%

Всяко лекарство, свързано с модерните схеми за лечение в онкологията, е гарантирано на българските пациенти като 100%  заплащано от касата. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той дойде във Варна, за да представи проекта за национална здравна карта.
Иванка Кръстева

Към момента нямаме информация за лекарство, което не е достъпно за пациентите. Това заяви Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, по повод на запитване за липсващ медикамент в детската онкохематология във Варна. Скандали с лекарства за рак имаше много, припомни тя. При проверките на НЗОК се е оказа, че много лечебни заведения неправомерно са изисквали от пациента заплащане на медикаменти, които са включени в Позитивния лекарствен списък(ПЛС). Беше поднесена подвеждаща информация, че са били свалени от ПЛС и след това обратно върнати. Не, напротив! Аз лично бях упълномощена от надзорния съвет на НЗОК да проведа повторни  преговори с  фармацевтичните компании. За всички лекарства намерихме правен изход от ситуацията и договорите бяха сключени така, че нито едно лекарство да не отпадне от ПЛС, бе категорична Кръстева.
Запитан за проблемите около подписването на Национален рамков договор 2016 министър Москов каза следното: „Параметрите, изготвени от надзора на касата, и зад които държавата стои като гаранция за финансовото и инфраструктурното покритие, са безпрецедентни като нови възможности, нови количества направления, нови бройки прегледи, нови дейности в болниците. Т.е., безпрецедентни като ново качество и количество, които пациентите ще получат и отново безпрецедентни в сравнение с минали бюджети и рамкови договори, като стабилност и сигурност за хората, които работят и структурите, които извършват медицинска дейност.  Отново казвам, предложенията на надзора на касата са безапелационни. Дали Лекарският съюз ще се съгласи с това е работа на самата съсловна организация. Ако не се съгласи, съответно надзорът на касата ще направи служебния рамков договор с тези параметри и съответно, и потенциалните пациенти, и лечебните заведения ще получат ново различно ниво на медицинското си обслужване“ , допълни Москов.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна