IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:34 | 8 април 2016
Обновен: 05:47 | 15 май 2024

Черпят бедните роми от Варна за празника им

Около 40 000 са представителите на ромската общност в града ни

По материала работи: Слав Велев
 Васил Данев -лидер на Федерацията на обединените ромски общности

Ромите от Варна ще отбележат международния ден посветен на етноса, който се чества на 8-ми април, в неделя  в столовата на община Варна от 13 ч. Това разкри пред журналисти Васил Данев, лидер на Федерацията на обединените ромски общности  „Християни“.

 

Данев отбеляза, че празникът за първи път е честван след световния конгрес на ромите през 1971 г. в Лондон и е по инициатива на западните роми. С това обясни, че не нарушават канона по време на Великия пост, а се изпълняват европейската традиция. Той подчерта, че не иска излишна парадност, а просто скромно тържество, с което да зарадват най-бедните.

 

Не пропусна да изкаже благодарността си към община Варна за съдействието й този ден да се случи. Персонално изрази и признателността си към кмета Иван Портних за оказаната самоотвержена помощ от него на десетките бедстващи хора в нощта на трагичното наводнение  в кв. “Аспарухово“ през 2014 г.

 

По информация на Данев във Варна има около 40 000 роми, които се разделят на мюсюлмани и християни. Според него християните са асимилирани и повечето дори не се определят като роми, а и не са разпознаваеми като представители на малцинствената група. Около 16 000 обаче са ромите, които населяват гетата и „се турчеят“, те са силно сплотени и се придържат към порядките на миллета.

 

Васил Данев обърна внимание на трудностите на етноса с миграцията и липсата на собствена държава, и определи общността като „футболната топка“ на световните лидери. Той  обаче бе категоричен, че ромите никога са нямали претенции за собствена държава и са "единствената нация, която не е участвала в нито един преврат".

Данев  засегна темата и за мигрантите и изказа  негативното си мнение за  нахлуващите мъже бежанци, които “идват без жени и деца“. „Те предизвикват насилие, водят етнически войни и конфликти в своя свят, които могат да се пренесат и в Европейския съюз“, каза още той.

Елисавета Илиева

Коментари

Новини Варна