IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:06 | 1 ноември 2016
Обновен: 23:39 | 15 април 2024

30 млн. лв. се очаква да струва новата библиотека на Варна

Проектът за сградата трябва да бъде готов до края на лятото

По материала работи: Пламен Янков
30 млн. лв. се очаква да струва новата библиотека на Варна

В деня на народните будители в Регионална Библиотека "Пенчо Славейков“ (Варна), беше представена изложба, включваща единайсетте най-добри проекта представени на международния конкурс за идея за сграда на нова библиотека в морската столица.

 

От 30 г. в България не е строена обществена библиотека, заяви директорът на Регионална Библиотека "Пенчо Славейков“ Емилия Милкова и допълни, че за първи път в новата история се осъществява международен конкурс с толкова голям отзвук. 370 проекта от 6 континента бяха представени преди година, а на тази изложба са представени 11 от най-добрите проекти. Това приключение, което имахме в работата при разглеждането на проектите, в пътуването през духовността не се повтаря, каза още Емилия Милкова.

 

Варненската библиотека винаги се е радвала на многобройни приятели и днес събираме цялата позитивна енергия, за да положим началото на изграждането на една нова сграда. Защото градежът е вид духовност, градежът е осъзната потребност, че днес варненци имат нужда от едно културно, духовно пространство. Библиотеката е и място за срещи на хора с отворени сърца, обичащи книгите, на хора, които искат да общуват, да творят, да създават изкуство. Сградата ще бъде многофункционална, наситена със съдържание и предназначена за всички, завърши с усмивка директорът на библиотеката.

 

Победители в конкурса са архитектурно бюро в Холандия, създали проекта предизвикал най-голям интерес. Очаква се фирмата победител в рамките на 9 месеца да приключи подготовката на цялостния облик на проекта, за да се премине към следващата стъпка.

 

Кметът на Варна Иван Портних благодари за всичко, което се прави за опазването на книжното богатство и традициите на града .

 

„Беше проведен уникален международен конкурс с участието на едни от водещите архитектурни студия в цял свят. Надявам се колегите от холандското студио до есента на 2017-а да предадат окончателните проекти и да тръгнем към избор на фирма изпълнител за изграждането на новата библиотека. Да си пожелаем строителството да започне през 2018 г. и да се създаде един нов духовен център в града, който ще бъде хранилище за книжното ни богатство, културни и социални събития. Техническата фаза на проекта, с която да стартираме процедури за избор на строител ще имаме в средата на лятото или началото на есента на догодина. Подписан е договор за проектиране, който е на стойност 600 000 лв. стойността на сградата се очаква да бъде около 30 млн. и се работи активно по начините за осигуряване на необходимите средства“, каза кметът.

 


 

„Благодарим за доброто посрещане, това е нашата пета визита в града и за нас е голямо удоволствие да посетим тази изложба. Щастливи сме да разберем, че това е първият проект, който има сключен договор с общината след такъв международен конкурс. В момента сме по средата на проектирането на техническата част, работим в тясно сътрудничество с библиотеката и общината, проекта е много голям, но имаме екип от 15 инженери и нещата ще се получат“, казаха от екипа на холандското архитектурно бюро.

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още Първата университетска аптека откриха във Варна

Коментари

Новини Варна