IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:08 | 7 октомври 2016
Обновен: 06:08 | 3 май 2024

Първата университетска аптека откриха във Варна

Проявата е част от тържествата във връзка с 55-ата годишнина на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Първата университетска аптека в страната беше открита във Варна. Инициативата е на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и ще се помещава на партера на Фармацевтичния факултет, който спечели наградата за Сграда на годината за 2015 г. Планира се аптеката да работи денонощно.

 


„Тя ще е база за обучение на нашите студенти. В нея ще се прилагат иновативни методи за търговия на дребно с лекарствени средства. Смятам, че нашата аптека ще бъде изключително атрактивна за варненци и гостите на града“ – каза пред журналисти ректорът на Медицинския университет проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.

 


С откриването на университетската аптека започнаха тържествата във връзка с 55-ата годишнина на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. На него присъстваха Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, Коста Базитов – зам. кмет на община Варна, Доц .Антоанета Цветкова – председател на комисията по здравеопазване в общинския съвет и др.

 

 

Лентата на новия обект, собственост на Медицинския университет, прерязаха ректорът на учебното заведение проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н. и деканът на фармацевтичния факултет проф. Диана Иванова, д.б.н.

 

 

 


„Във връзка с 55-ата годишнина на учебното заведение отдаваме заслужена почит на всички тези, които положиха основите на висшия медицински институт във Варна, който прерастна в МУ – Варна. Нашият университет е един от най-динамично развиващите се в България. Той е дал хиляди лекари и здравни специалисти не само на страната ни, но и по света. Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ се развива уверено, а най-голямата ни гордост е, че е търсен от много чуждестранни студенти. В момента в университета се обучават 1200 чуждестранни студенти от 43 държави в света, основно от страни-членки на ЕС. Това говори ясно за качеството на обучението, което МУ - Варна предлага. Фактът, че трима чужденци се конкурират за едно място в българско висше училище е нещо, което няма как да не ни радва“ – подчерта проф. д-р Красимир Иванов. 

 


Освен първата университетска аптека, във Факултета по фармация беше открита и университетска библиотека. 

 


От днес до 9-и октомври са предвидени още редица прояви във връзка с годишнината на университета - срещи на випуските, академично шествие и тържествен концерт, фотоизложба и изложба „Академични издания“, първа международна среща на партньорите на МУ-Варна, спортен турнир, кинофестивал на MU-Vi.tv и други. 
 
Академичното шествие, което започва в 16.00 часа днес от пл. "Независимост", ще продължи по бул. „Княз Борис I“ до Фестивалния и конгресен център. Тържественият концерт е с начален час 18.00, а специални гости ще са група БТР.

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 


 

Коментари

Новини Варна