IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:24 | 30 ноември 2016
Обновен: 13:44 | 29 април 2024

Цените на такситата във Варна остават непроменени

Исканото от синдикатите повишение на минималния праг за ценовата услуга на превозвачите не беше прието

По материала работи: Пламен Янков
Цените на такситата във Варна остават непроменени

На заседание на ПК „Транспорт“ в Община Варна бе отхвърлено исканото от „Независим транспортен синдикат АВТО `94“ повишаване на минималния праг за ценовата услуга на такситата на територията на град Варна от 0,75 лв. дневна и 0,85 лв. нощна тарифа, на 0,90 лв. дневна и 1 лв. нощна.

 

Според председателя на УС Димчо Иванов, превозвачите в момента работят на цени, които са под себестойността на предлаганата услуга и това предизвиква напрежение сред работещите в бранша, но липсата на ясна методика, според която са изчислени предложените промени в цените доведе до отхвърляне на искането.

 

Настоящите минимални цени от 0,75 лв. и 0,85 лв., съответно за дневна и нощна тарифи се запазват.

 

Комисията одобри предложените от транспортния синдикат 30 допълнителни стоянки за таксита, които да бъдат разположени на възлови места в чертите на града. Старите таксиметрови стоянки ще останат във вида, в който се намират в момента, а новите ще бъдат изградени съобразно изискванията и в близост до автобусни спирки, с оглед удобството на клиентите, както и без да пречат на градския транспорт.

 

Разгледан бе и въпросът относно нерегламентираните таксиметрови превози във връзка с писмо внесено от инж. Злати Златев – изп. Директор на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна.

 

Въпросът се отнася до нелегални таксита, които извършват превози на цената на билет на градския транспорт и по този начин ощетяват регламентираната фирма превозвач.

 

Комисията прие предложението на председателя на ОбС Тодор Балабанов да се изпрати искане до ДАИ и КАТ за извършване на периодични проверки по повод на подадените сигнали, а нарушителите да бъдат санкционирани. Прието бе и искане справките за проведените проверки и наложените санкции да бъдат ежемесечни.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна