IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
15:28 | 21 февруари 2017
Обновен: 18:42 | 16 март 2024

Читатели: Шофьорите във Варна масово не дават мигачи в малките улички

Това се третира като вид отнемане на предимство, предупредиха от пътна полиция

По материала работи: Ставри Таргов
инспектор Велико Маринов

 

Читатели сигнализираха, че напоследък шофьорите масово не дават мигачи при движение в малките улици във Варна. Не знаем защо си спестяват усилието, но така и ние, пешеходците не разбираме накъде са се запътили автомобилите, обясниха те.

 

Понякога уличките са толкова тесни заради паркирали автомобили, че усилията ни стигат колкото да преминем, без да одерем нечия ламарина, признаха шофьори. Свикнали сме с мигачите дотолкова, че ги включваме, дори и когато паркираме. Проблемът е, че на някои места в града, както е например в зоната до новопостроената детска градина „Жирафче“ между улиците „Д-р Басанович“ и „Д-р Головина“, пътните отсечки са къси и с 90-градусови завои. Това означава мигачите да се включват през няколко секунди, което в час пик си е изпитание, обясниха родители, идващи да вземат с коли децата си.  

 

Подаването на мигач е много важно в градската среда, коментира инспектор Велико Маринов  от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна. С това участници в движението се предупреждават за предприетата маневра. Може да става въпрос за завиване, за пристрояване в кръстовище или на платното, включване в движение и други. Предприемането на маневра без мигач се третира като вид отнемане на предимство и подлежи на санкция. По-лошото е, че това може да доведе до ПТП и до увреждане на здравето на хора. Затова молбата е водачите да не си спестяват усилието, каза още инспектор Маринов.

 

Според статистиката неизползването на мигачите е сред петте най-чести причини за възникване на катастрофи.

Ставри Таргов

 

Вижте повече във видеото

Коментари

Новини Варна