IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:29 | 21 февруари 2017
Обновен: 06:30 | 7 април 2024

Ив. Портних: Езиковото обучение на варненските студенти е наш приоритет

Чуждестранни студенти питат, кметът отговаря по време на кариерно изложение

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ив. Портних: Езиковото обучение на варненските студенти е наш приоритет

Работещата икономика е пряко свързана с качественото образование – каза кметът Иван Портних при откриването на международно кариерно изложение, насочено към младежите от Варна и региона, което се провежда в морската столица. „Именно затова най-важната инвестиция на Общината е инвестицията в образованието. Когато един млад човек е високо образован, той може да си намери по-добра работа, да развие своя кариера и да си гарантира по-високи доходи. За студентите, присъстващи тук е добре да знаят, че през тази година нашият град е Европейска младежка столица. Предвидени са стотици инициативи, свързани с кариерното израстване на младежите, обучението, мобилността им и възможността да се забавляват пълноценно. От вас очакваме идеи.

 

Предстои да бъдат селектирани от жури над 200 идеи, свързани с промяна на зони от градската среда, които се ползват от младите хора. Очаквам активност и от ваша страна. Не се тревожете за подробностите. От вас се искат само свежи идеи, а Община Варна ще застане зад най-креативните, ще подсигури екипи, които да ги разработят и осъществят“ – каза още градоначалникът. На въпрос на украинска студентка защо някои от най-мащабните и красиви събития на града не са достатъчно добре оповестени и дали ще има пакети с обучение на български език на преференциални цени, които да се ползват от чужди студенти, кметът отговори, че се работи в тази посока.

 

Скоро предстои да се подготвят безплатни или изключително евтини езикови обучения, които да подпомогнат усвояването на нашия език от чуждите младежи, учещи във Варна. „За нас обаче приоритет е варненските студенти да подобрят своите езикови знания, защото недостигът им води след себе си дефицит на трудовия пазар. От изключителна важност е варненските младежи да владеят не само английски език, но и немски, който е пряко свързан с хотелската индустрия в региона, с IT сектора и аутсорсинга. Усвояването от тяхна страна на перфектно говорими езици гарантира възможността да започнат кариерно развитие още докато учат, както и да имат по-високи доходи“ – допълни кметът.

 

Относно недобрата информираност за културни и други събития в града за чуждите студенти, Портних подчерта, че предстои да стартира новият сайт на Община Варна, разработван от Сдружение „Варна – Европейска столица на културата“, който ще бъде насочен изцяло към младите хора.

Ели Маринова

 

Четете още:  Варна е домакин на международно кариерно изложение

 

Коментари

Новини Варна