IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:15 | 21 април 2017
Обновен: 15:03 | 14 април 2024

Н. Попова, библиотекар: Любовта към книгата пламва още у дома

Учениците ОУ „Цар Симеон I“ във Варна се включиха в Маратона на четенето

По материала работи: Юлиян Атанасов
Н. Попова, библиотекар: Любовта към книгата пламва още у дома

От възпитанието у дома започва любовта към книгата – каза Недка Попова – библиотекар в ОУ „Цар Симеон I“ във Варна. Юбилейният Маратон на четящите хора продължава в морската столица до 24 април. Инициативата на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и се организира за петнадесети път. Четящата програма за децата е разпределена през целия ден и е започнала още в 8.20 ч., когато децата от 2 клас са се събрали в библиотеката, за да почетат приказки и легенди от Ангел Каралийчев. Особено вълнуваща е била срещата с книгата за най-малките – 6-годишните деца от подготвителната група в школото, които в 11 ч. са слушали приказки, прочетени от майки. Най-старата книга в библиотеката е биография на Любен Каравелов от 1925 г.

 

„Децата трябва да се будят“ – каза още Недка Попова, която е библиотекар в училището от 2008 година. Маратонът е подет от по-големите ученици от 4, 6 и 7 клас като мотото на тяхната проява е било „Добрите ни другари“. Четенията са започнали още преди дни, когато е била разгледана с интерес книгата „Ти можеш да спасиш планетата“ на Джаки Уайнс – удобен момент да се обърне внимание на децата за проблемите на земята. Инициативата се преплита и със световния ден на синята планета. „Децата определено четат. Има значение дали те са поощрявани да правят това у дома. Тук правим всичко възможно да запалим у тях любовта към книгата. Те могат не само да четат тук, в читалнята, но и да рисуват, оцветяват и да играят шах.  Прави впечатление, че децата с неохота посягат към задължителните за четене заглавия, но с интерес четат приключенска литература, а дори и поезия. В училището има три литературни клуба  - любители на „Приказката“, „Книгата“ и „Любословие“. Мотото на таз-годишния маратон в школото е „Да четем, за да знаем, да сме по-добри и да с ме достойни“ - каза още Попова. И наистина резултатите не закъсняват. Докато децата споделяха коя книга са подбрали за маратона на четенето и с какво именно това заглавие им е направило впечатление, тези от тях, които най-често идват в библиотеката имаха най-богат речников запас, свобода на изразяването и слово, което се лее плавно и организирано. Най-посещавана школската библиотека е от 6-класничката Маргарита.

 

В рамките на Маратона са предвидени над 60 сцени за четене във Варна и областта. Инициативата ще е съпътствана от множество прояви – срещи с писатели, художници, поети и преводачи. Предвидени са също кинолектория, детски клубове, традиционната Нощ в библиотеката, изложби и други."Маратонът на четящите хора" възниква през 2003 година, във връзка с празниците по случай 120-годишнината от откриването на библиотеката във Варна. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от разни професии и длъжности да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение. Включват се участници от детска и ученическа възраст. Проявата става ежегодна и се свързва с Международния ден на книгата – 23 април.

 

Сред гостите на различните събития са ученици от Хуманитарната гимназия, СУ "Найден Геров", СУИ "Добри Христов", ОУ "Константин Арабаджиев", Варненската търговска гимназия, СУЕО "А.С. Пушкин", СУ "Климент Охридски", ЧОУ "Мечтатели", СУ"Черноризец Храбър", ОУ "Н. Вапцаров", ГПЧЕ"Йоан Екзарх", IV Езикова гимназия, Математическата гимназия, ОУ "Стоян Михайловски", СУ"Любен Каравелов", СУ "Гео Милев", ОУ "Г. С. Раковски" и малчугани от детски заведения в града.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Четете още: Как се пази синята планета научиха деца от ДГ „Слънчо“

Коментари

Новини Варна