IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
09:37 | 20 юни 2017
Обновен: 01:33 | 20 април 2024

Министър Ангелкова очаква нов ръст на туризма през летния сезон

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Нов ръст в туризма се очаква през това лято, прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри сезона в Слънчев бряг. Тя се позова на данни от предварителните записвания за почивки у нас, както и на заявените полети в двете морски летища – Варна и Бургас. Ангелкова отбеляза, че приоритет на управляваното от нея ведомство остава намирането  на решение за трайно преодоляване на проблема с кадрите в сектора. Тя припомни, че летният туризъм заема основен дял в отрасъла и от следващите няколко месеца зависи да изпратим отлична година с приблизителен ръст до 10%, спрямо рекордната 2016-а.

 

Вносът на работна ръка от Украйна, Молдова и Беларус няма да реши проблема с недостига на кадри в сектор туризъм, смята министърът на туризма. Според нея решението е  обща инициатива на образователното и туристическото министерство за разкриването на център за квалификация и преквалификация на кадрите. Ангелкова е категорична, че трябва да се обсъди и средното възнаграждение в сектора, за да се задържат качествените работници у нас. 


Вицепремиерът Валери Симеонов, който също бе на откриването на летния сезон, отчете, че за месец и половина са направили множество стъпки, с които да облекчат туристическия бизнес. Една от тях е облекчените процедури за наемане на работници от трети страни. От важните промени, които са предприети през последните месеци, е и началото на битката с шумовия терор.


Министерството на туризма вече откри горещ телефон, на който ще могат да се подават сигнали. 

 

СТАНИМИР ДИМИТРОВ    

Коментари

Новини Варна