IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:10 | 17 юли 2017
Обновен: 21:36 | 23 април 2024

Правят надпревара за най-дългият „лъвски“ скок на IV буна

Организаторите са приготвили и много други забавни игри на открито

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

В деня на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски - 18 юли, от 19 часа в района на IV буна на варненския плаж, ще има надпревара за най-дългия „лъвски“ скок. Това съобщиха от Организацията на българските скаути. Оттам увериха, че са приготвили и много други забавни игри на открито.

 

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни – Васил Левски и Апостола. В източниците се срещат различни сведения, свързани с произхода на прозвището Левски. В народната памет като най-възприето и разпространено е даденото от идеолога на нашата национална революция Георги Стойков Раковски по време на Първата Белградска легия, когато Васил Иванов Кунчев прескочил дълбок, широк и дълъг изкоп и затруднил другите легисти, които не могли да го прескочат. Тогава неговият скок бил наречен "лъвски".

 

Младежки информационно консултантски център „Скаут“ кани всички да се включат в празника.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна