IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
18:05 | 18 юли 2017
Обновен: 03:40 | 26 април 2024

"Пантер"-ът паднал заради лоши условия и рискова маневра

Президентът: Закъсняваме с модернизацията на армията!

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА.

Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия.  Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017".  

 

"Пантер"-ът падна във водата по време на тактическото учение "Черно море – 2017 г." на 9 юни. Най-тежко пострада командирът на екипажа Георги Анастасов, който по-късно почина, а двама негови колеги бяха ранени.  Каракачанов каза, че са набелязани мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдеще.

 

 По думите му препоръките са оттук нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране от самия летателен състав.  Министърът каза още, че за отбраната за него е по-важно да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана.  

 

Според президента Румен Радев, който също наблюдава учението, България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените си сили, особено на фона на нашите съюзници в региона, предаде БТА.  Той посочи, че през тази година Румъния е постигнала 2 процента от БВП за отбрана, а в Гърция това е станало отдавна.  "Ако ние не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана", заяви президентът.  

 

Според него България не може повече да чака за достигане на 2 процента от БВП за отбрана, защото въоръжените сили са отдавна на критичния минимум.  Учението се проведе при една изключително динамична и сложна обстановка със стрелби по всякакви мишени, коментира още главнокомандващият. Според него екипажите са се справили блестящо.

 

Давам изключително висока оценка, допълни той.  Президентът коментира още, че един от най-важните елементи на нашите отбранителни способности е подготовката на личния състав. Според него тази подготовка не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана. Тя трябва да е гарантирана, смята президентът. Най-важният елемент в системата на отбраната са хората, заяви държавният глава.  

 

Според Радев военнослужещите и цивилните в армията трябва ясно да знаят перспективата си за професионално развитие и социален статус.  Президентът коментира още, че е много важен балансът между личния състав и всичко, което е необходимо за него и средствата, необходими за модернизация.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна