IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
17:45 | 14 август 2017
Обновен: 11:47 | 24 април 2024

Министър Нанков: Тол системата у нас ще бъде смесена

Внедряваме я за 7 месеца

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министър Нанков: Тол системата у нас ще бъде смесена

Тол системата ще въведе справедлив модел и тези, които амортизират пътищата, ще плащат повече, заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По този начин страната ни ще се възползва от географското си положение и вече ще може да таксува адекватно, пропорционално и ефективно транзитния трафик. За 7 месеца ще бъде внедрена тол системата след създаване на компанията или след сключването на договор по обществената поръчка. Срокът за проиграване ще е в рамките на 7 месеца, около година ще отнеме оценката на ефективността и нанасяне на корекции ако има дефекти.

 

 

От днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира тол системата, но няма да прекратим обществената поръчка за избор на изпълнител и двата процеса ще са паралелни. Ако успеем да класираме кандидат чрез обществената поръчка, ще продължим по стария ред - каза министърът. Той допълни, че трябва да има проектна компания, защото тя ще оперира и поддържа тол системата и ресурса, който тя ще генерира, и ще поддържа системата. Това, което поехме като ангажимент преди седмица, го изпълняваме, подчерта той.

 

Според министъра, чрез създаването на държавна компания ще се сложи край на всички „нездрави опити“ за обжалване, бламиране и саботиране на тол системата. Той напомни, че дори в мотивите по едно от решенията на ВАС, с което не се уважава подадена жалба, а се произнася в полза на възложителя, и в унисон с други решения на  КЗК и ВАС, се говори за злоупотреба с право и шиканиране на процеса.

 

В момента с одиторска компания оценяваме пропуснатите ползи за държавата от това забавяне и ще заведем дело за пропуснати ползи, информира Нанков. Сумата от 1,5 млн. лв. загуби на ден от липсата на тол система се базира на най-консервативната прогноза за бъдещите постъпления и приходи, посочи той. Най-ниската и песимистична прогноза в анализа на Световна банка от 2015 г. на база досегашните приходи от 320 млн. лв. годишно е, че след внедрена тол система, ще генерираме още 660 млн. лв., което разделено на 365 дни, е около 1,6 млн. лв. на ден, обясни министърът. Той обаче обърна внимание, че одиторската компания ще определи точния размер на пропуснатите ползи.

 

Сезирали сме прокуратурата и ДАНС за начина, по който последната жалба бе входирана – с пощенско клеймо от 26 май, съобщи още министърът и уточни, че тя е постъпила в КЗК на 3 юни, когато ВАС се е произнесъл отново в полза на възложителя и е трябвало да бъдат отворени офертите.

 

Според Нанков решението кои ще влязат ще бъде на Министерски съвет. Засега е ясно, че в нея ще влезе не повече от 55 % от републиканската пътна мрежа – магистралите и първокласните пътища. За пътищата, които нямат тол система, няма да има и електронни винетки. Ще има и различно таксуване за отделните видове пътища. „И ще бъдем доста гъвкави и няма да налагаме забрани за тежкотоварните автомобили. Просто както е в Германия и в Австрия, в определени часове ще бъде по-скъпо. Ако искаш от София до Бургас да пътуваш ще излиза два – три пъти по-скъпо. Министерският съвет ще вземе решение за цените", допълни министърът, който присъства заедно с кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев на представянето на голяма инвестиция във ВиК.

 

Тол системата у нас вероятно ще бъде смесена, т. е. ще може да се заплаща и при пътуване (джи пи ес ще следи в реално време изминавания път), и чрез предварително плащане след обявен маршрут, уточни Нанков.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Министър Нанков: Изграждаме втори мост във Варна

Ангелкова: Само 3 нарушения на преместваеми обекти по морето това лято

Коментари

Новини Варна