IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
13:07 | 13 септември 2017
Обновен: 20:35 | 22 април 2024

Мащабна строителна програма предстои във Варна за зимния сезон

Над 200 млн. лв. е стойността на всички предвидени инфраструктурни проекти

По материала работи: Борис Проданов
Мащабна строителна програма предстои във Варна за зимния сезон

Основен ремонт и разширение с две ленти на ул. „Мара Тасева“ в “Аспарухово”, част от инвестиционната програма на община Варна по ОП „Региони в растеж“. Инвестициите в район "Аспарухово" продължават и с цялостен ремонт на бул."Народни будители" и бул."Първи май". Предстои изграждането на рибарското пристанище и социализация на парка в “Аспарухово”.

 

Строителните дейности на бъдещия бул. “Мара Тасева” са в ход. „Всички основни пътни артерии в района ще бъдат с по две платна, с по две ленти, което значително ще облекчи трафика, особено през летния период. Това са инвестиции с перспектива, защото градът се разраства в южна посока“, каза кметът на Варна Иван Портних по време на днешната инспекция на обекта.

 

Габаритът на бъдещия булевард вече е трасиран и в момента върви подновяване на подземните комуникации. Общата стойност на проекта е 6,3 млн. лв., от които 4,8 млн. са по ОП „Региони в растеж“, а 1,5 млн. са финансирани от бюджета на общината, която е ангажирана с подмяната на подземните комуникации.

Освен разширяването на пътя проектът включва облагородяване на зоната от районното кметство до Аспаруховия парк. Протежението на канала ще се превърне в зона за отдих и спорт със съответните съоръжения и детски площадки.

 

Предстои и изграждането на кръгово кръстовище между бул. „Мара Тасева“ и бул. “Народни будители”. Като част от проекта предстои и цялостна рехабилитация на бул. „Народни будители“ от Аспаруховия мост до районното кметство, както и на бул. „Първи май“ в цялостния му габарит.

 

Ще бъде изградена пешеходна пасарелка, която ще осигурява спокойното преминаване на пешеходците към парковата зона с връзка към Аспаруховия парк. 

 

Готова е проектната документация и за Рибарското пристанище, като се очаква до две седмици документите да бъдат внесени за одобрение.

 

Ремонтът на Аспаруховия мост ще стартира през есента, докато позволяват метеорологичните условия, ще продължи през пролетта и до края на 2018 г. се очаква да приключи цялостното му завършване.

 

До следващото лято и бул. “Левски” трябва да бъде готов, като за изграждането му ще е необходимо отчуждаването на над 200 имота, малка част от които са обитаеми.

 

Над 200 млн. лв. е стойността на всички предвидени инфраструктурни проекти на територията на града, 85 млн. от които са осигурени от правителството и 84 млн. по ОП „Региони в растеж“. Останалите средства са осигурени от общинския бюджет.

 

Мариана Стойкова

 

 

Коментари

Новини Варна