IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:06 | 13 септември 2017
Обновен: 18:25 | 25 април 2024

Стена във Варна събира интересни желания

Вижте по-интересните мечти на преминалите през черната дъска "Before I die..."

По материала работи: Юлиян Атанасов
Стена във Варна събира интересни желания

На оградата на "Дупката" в центъра на Варна се изписва с пълна пара черна дъска с послание: "Преди да остарея бих искал...". Проектът "Before i die..." е световен феномен, започнал като експеримент. Наречен "Стената", тъй като в действителност е една стена, на която хората оставят посланията си, пишейки с тебешир. Към днешна дата е реализиран в 76 държави в цял свят, на 38 езика и са поставени или построени над 2200 стени, изпълнени с послания. Най-често срещаните послания са: любов, работа, семейство, пътешествие, здраве, комуникация и духовност. Авторите на проекта са издали книга, разпространена в целия свят - "Да се научим да умрем във...".

 

 

Идеята за проекта се ражда от Джеймс Рийвас и Канди Чанг, които се ръководят от изследване на Станфордския университет. Изследването е свързано с вербализирането на нашите желания и мисли, които придобиват рефлексивност, която спомага за реализирането им. Същото изследване показва и спомага за получаването и на по-голяма яснота при разпознаване на приоритетите в живота ни. Стената е мултикултурна и успява да обедини в себе си човешките ценности. Проектът е изпълнен от Елизабет Кавафян и Стоян Марков.

 

Варненската стена се изписва предимно в следобедните и вечерни часове, показа наша проверка. Денем забързаните варненци минават, без да се застояват, за да пишат. Разписват се основно туристи – наши и чужди. В по-късните часове обаче, когато здрачът може донякъде да прикрие тайните надежди на хората, посланията едва намират празно местенце, на което да бъдат записани.

 

Сред интересните послания, довършващи изречението "Преди да остарея бих искал..." са:

да съм щастлива

да помъдрея

да бие Ливърпул

да отида в Париж

да имам сили да танцувам така до 100 години

да обиколя света

да успея в МГ

да си намеря авер

да живея достойно

 

да се оженя за Милен Цветков

да си изплатя кредитите

да не губя Радина/Алекс

да имам много пари

да управлявам България.

 

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна