IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
20:02 | 15 септември 2017
Обновен: 19:37 | 15 март 2024

С игри за безопасност на пътя варненчета откриха новата учебна година

Завидни познания показаха на празника малчуганите от ДГ „Делфинче”

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимки: Ели Маринова

С впечатляващи познания по безопасност на пътя децата от варненската детска градина „Делфинче“ откриха новата учебна година. Бяха огранизирани интересни ролеви игри.

 

Повече спокойствие, търпение, мир и разбирателство през новата учебна година пожела на деца, родители, учители и екип Красимира Михайлова – директор на ДГ. С настроение, пъстрота, изобретателност и добра предварителна подготовка родителите видяха игри по безопасност на поведението на пътя на интерактивната площадка в двора на детската градина. В тях участваха по-големите деца. На по – малките те припомниха „Какво ни говорят пътните знаци“, „Какви правила спазва велосипедистът, когато кара колело на велоалеята“, „Цветовете на светофара“. Беше засегната и темата за децата в автомобила.

 

Интерактивната площадка по безопасност на движението по пътищата беше открита в детската градина преди 5 години. Тя е резултат от съвместната работа на родителското настоятелство и екип от специалисти и служители на ОД на МВР. Площадката е модел на кръстовището под детската градина. По време на ролевите игри малките деца пресичаха по пешеходната пътека със своите родители, разхождаха се по указанията на интерактивната площадка и с удоволствие караха велосипеди и тротинетки. Те доказаха, че са добър пример за своите родители. Тази година в детската градина са записани 201 деца. Има яслена група, подготвителните са три, като едната от тях е за 5-годишни.

 

 

На мини полигона с игрови модули за безопасно движение по пътя на се проведоха  практически обучителни  игри „ Видове   превозни средства“, „Видове  пътни знаци“, „Светофар  и знаци“  – това  са част от образователните игри  на  интерактивната площадка в детската градина  по безопасно движение на пътя. Родители също участваха в игрите „ Познай пътния знак“ и бяха интервюирани за това  как  пътува  детето им в автомобила.

 

 

Знаят ли това младите родители ? Детето като  пътник в превозно средство е също застрашено, нека бъде предпазено! Тази  тематика е във връзка с националната кампания „Коланите спасяват живот!“ и „Запази детето си!“ по предложение и съвместно с експерти от Пътна полиция на Холандия в изпълнение на програмата по Компонент 4 („Трафик“) от Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия. Гости на  децата бяха представители  на IIIРУ Варна. Децата с огромно желание  разгледаха  полицейската  кола и  разпознаха звука й. Фокусът  на всички игри е преди всичко върху активизиране  на познавателната активност  на децата за това знаят ли как да бъдат отговорни велосипедисти, отговорни пешеходци.

Геновева Донкова, Ели Пенкова

Снимки Ели Маринова

 

 

Четете още: Уроци по човещина ще дават животни във варненския зоопарк

Коментари

Новини Варна