IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
14:21 | 1 ноември 2017
Обновен: 22:57 | 24 април 2024

С музикална програма децата от ДГ „Крилатко“ почетоха Деня на народните будители

Кой според децата е будител и защо?

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

„Васил Левски е народен будител, защото ни е спасил от турско робство“. „Христо Ботев е донесъл свободата на България“. А „Иван Вазов е написал „Аз съм българче“. Това бяха само част от спонтанните отговори, които даваха в Деня на народните будители децата от Детска градина „Крилатко“ във Варна. И тази година те бяха подготвили с помощта на своите учителки емоционална програма, свързана с революционери, дейци на родната просвета и будители на нацията. Трикольори, перфектно научени думички за големите мъже и жени на България и песни допълниха тържеството на децата. „Трябва да се гордеем с всички дейци на словото, културата, защото беден е този, който не почита своите предци и своето минало – отбеляза в обръщението си към децата от програмата директорката на детската градина Елена Ташева. „Затова в началото учителите на група „Пчеличка“ споменаха, че човек трябва да почита миналото, да живее в настоящето и да гради с младото поколение бъдещето. Тук са хората, които са съвременните будители – учителите, дейци на културата и народното творчество“ – допълни директорът.

 

„Чувствам духа на народните будители тук сред вас, деца!“ – каза зам.-кметът по сигурността на Община Варна Тодор Иванов, който бе гост на тържеството. Не бива да забравяте, че близо половин милиард души пишат на кирилица – писмеността, създадена от нашите будители – братята Кирил и Методий. Радвам се, че бях част от Деня на народните будители именно сред вас и вярвам, че ще продължите да носите делото им.

Ели Маринова

Четете още: С танци, песни и стихчета децата от ЦДГ „Звездичка” отбелязаха Деня на Черно море

Пипи Дългото чорапче „гостува“ на ДГ „Българче“

Коментари

Новини Варна