IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:52 | 20 ноември 2017
Обновен: 02:07 | 18 април 2024

Над 500 деца във Варна станаха обект на закрила

Между 80 и 100 сигнала за насилие се подават месечно

По материала работи: Пламен Янков
Над 500 деца във Варна станаха обект на закрила

За близо 550 деца във Варна са предприети мерки за закрила. В по-голямата част от случаите става въпрос за подкрепа в семейната среда. Около 130 деца са настанени при близки роднини поради невъзможност на родителите да се грижат за тях. Над 100 са преместени в приемни семейства. Други са в центровете за настаняване от семеен тип. Около 40 деца с тежки увреждания и малформации се отглеждат в Дома за медико-социални грижи във “Виница”, тъй като имат нужда от непрекъснат лекарски контрол.

 

Между 80 и 100 сигнала месечно се подават в отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. Това съобщи началникът на отдела Анна Конукова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Магдалена Петрова. Всеки един от сигналите се проверява и се оценява, разговаря се с хората, които са ги подали, както и с други, близки до детето, за да се набави максимум информация. По думите на Анна Конукова едва в десетина от случаите се стига до предприемане на мярка за закрила.

 

1/3 от сигналите в отдел „Закрила на детето“ се подават от родилните отделения и личните лекари, когато се касае за непланирана бременност и е ясно, че родителите нямат намерение да отглеждат детето. „Има случаи и на майки, които се колебаят, тъй като искат да се грижат за бебето, но нямат подкрепа от биологичния баща или от своите близки. За тях е подходяща социалната услуга „Майка и бебе“, която им предоставя подслон и храна за около 6 месеца, за да бъдат заедно с детето и да преценят дали имат възможност да се грижат за него. През този период има специалисти до тях, които ги подкрепят, за да вземат обмислено решение“ – отбеляза Анна Конукова.

 

Сигналите, които се подават в отдел „Закрила на детето“, обикновено са за липса на адекватна родителска грижа, на семейство, касаят незадоволяване на основни потребности от осигуряване на образование и здравна грижа. Насилието често не е физическо, а емоционално. „Имали сме и случаи, в които самите деца се обаждат при нас, за да подадат сигнал. Най-често се оплакват от неуважение и домашно неразбирателство. Понякога се обаждат и тийнейджъри, които са в конфликт с родителите си. В някои от тези случаи се оказа, че наистина се касае за системно домашно насилие, като често физическото е съчетано с емоционално – обиди, незачитане, неуважение“ – разказа Анна Конукова. Тя подчерта, че трябва да се използват методи на възпитание, които не уронват престижа на децата, защото те са самостоятелни личности и трябва да се подхожда към тях с уважение. „Нека всеки се постави на мястото на детето си, да не забравя, че и той е бил дете, и да си помисли как би се почувствал в подобна ситуация“ – апелира тя.

 

Според началника на отдел „Закрила на детето“ по отношение толерантността към децата Варна е в златната среда. “Не мога да кажа, че при нас сигналите са най-много или най-малко в страната. Все пак Варна е голям град“ – обобщи тя. Над 50% от децата, които са обект на закрила, са от различен от българския произход. Бедността също е фактор, който възпрепятства отглеждането и възпитанието им. „Имаме случаи на семейства с по десетина деца. Те са поставени в невъзможни условия на живот – липса на легло, подслон и нормални дрехи. В тези случаи децата се извеждат веднага от семейната среда“ – разказа Анна Конукова.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна