IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:00 | 29 ноември 2017
Обновен: 03:53 | 23 април 2024

Огромен интерес на варненци към сезонна работа в чужбина

Над 1100 са обявените места за ферми в Испания, Португалия и Малта

По материала работи: Юлиян Атанасов
Огромен интерес на варненци към сезонна работа в чужбина

Над 1000 безработни варненци са потърсили информация за обявените работни места  по програмата за международен обмен в Испания, Португалия и Малта – каза Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта  в морската столица. Обявените над 1100 места са насочени към България и са за  заетост предимно в селското стопанство, като работа във ферми и беритба на плодове и зеленчуци. Голям интерес е имало към наскоро приключилата кампания по гроздобер във Франция, откъдето нашенските работници вече се завръщат и подават документи отново в трудовата борса.

 

800 селскостопански работници търси испански кооператив на производители на ягоди от провинция Уелва. Кандидатите трябва да са жени, на възраст от 25 до 40 г., да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно. Заради високите температури през пролетта в парниците, от кандидатите се изисква да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии. Познанията по испански език не са задължително условие. Интервютата за подбор ще се проведат в началото на януари 2018г. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през февруари и март 2018 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни. Кандидатите следва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене до 5 януари 2018 г.

 

Работодател от Португалия набира 200 селскостопански работници за бране на меки плодове (малини, къпини, боровинки). Кандидатите, мъже или жени, следва да имат интерес към селскостопанска работа. Опитът в такъв вид дейности е предимство, но не е задължително условие. Трудовият договор е за период от около 8 месеца, започващ от месец март/април и приключващ септември/октомври, с 15-дневен изпитателен срок. За да бъдат допуснати до интервю кандидатите следва да заявяват своя интерес в Дирекция „Бюро по труда” до 12 януари 2018 г.

 

Чрез EURES мрежата са обявени и 150 свободни работни места за шофьор на автобус за обществения транспорт в Малта. Изискванията към кандидатите са да са навършили 21 години, да притежават валидна шофьорска книжка категория D и сертификат за професионална компетентност. Желаещите да започнат работа по обявените позиции в Малта е необходимо имат завършено средно образование и да владеят английски език на добро ниво. Интервюто за работа ще се проведе на английски език на два етапа – скайп-интервю, а втората част, която включва и оценка на шофьорските умения – на място в Малта. С одобрените кандидати ще се подпише постоянен трудов договор с шестмесечен пробен период. Крайният срок за кандидатстване е 13 януари 2018 г.

 

За Варна свободните позиции в областта на образованието са 98. 50 са в строителството, 120 - в търговията.

 

Равнището на безработица във Варненска област през октомври 2017 г. е 4,47% .  Въпреки че урбанизацията и гурбетът са помогнали за общото намаляване на процента безработица, като цяло тя остава най-висока в общините Вълчи дол и Дългопол.

 

Михайлов припомни, че безработни, които започнат работа по препоръка на Бюрата по труда, на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им - в Правилника за прилагане на закона. Целта е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони. В момента обаче няма достатъчно кандидати и по думи на директора на Бюрото по труда, причината се крие в липсата на нагласа у хората да променят града, в  който работят в края на годината. Очаква се по-голямо раздвижване в началото на сезона.

 

Продължава набирането на заявления за гледачи на деца до 5 годишна възраст. В края на октомври приключи подаването на молби от родители, които искат да бъдат гледани децата им. В момента все още се чакат желаещи да работят като детегледачи и набирането ще продължи докато се покрият всички кандидатствали семейства – уточни Михайлов.

Ели Маринова

 

Четете още: Стартира общинска антиспин кампания във Варна

Коментари

Новини Варна