IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
11:34 | 30 ноември 2017
Обновен: 12:44 | 25 април 2024

Бюджетът на Варна стана 348,7 млн. лв.

Общинският съвет прие актуализация със 78 млн. лв.

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

На 22-ата сесия на Общинския съвет беше одобрена актуализацията на бюджета на община Варна за 2017 г. Той вече възлиза на рекордните 348,7 млн. лв. Увеличението е със 78 млн. лв. спрямо приетата в началото на годината макрорамка от 270,7 млн. лв. Това е нарастване с около 30%.

 

Корекциите са в резултат основно на получени субсидии и трансфери от централния бюджет, посочи финансист №1 Стефка Господинова.

 

Най-голям е ръстът във функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“. Актуализираният бюджет е в размер на близо 142 млн. лв. и включва получените от държавата 85 млн. лв. за строителството на новата част на бул. „Левски“ и изграждането на пробива на бул. „Сливница“. Довършването на участъка по „Левски” от „Подвис” до „Девня”, който е с дължина малко над 3 км, ще бъде финансирано от републиканския бюджет с 80,5 млн. лв. За дългата повече от 500 м отсечка по „Сливница” от „Ян Хуняди” до „Атанас Москов” отделена сумата 4,5 млн. лв. 

 

За реализацията на инфраструктурни проекти ще бъде и основната част от разходите на капиталовата програма на Община Варна за 2017 г. След промените тя възлиза на над 111 млн. лв. при първоначално заложени близо 29 млн. лв. По-крупните обекти, включени в програмата, са: изграждането на бул. „Левски“ и пробива на бул. „Сливница“, ремонтите на улиците „Княз Борис III”, “Aна Феликсова“, „Студентска“, строителство на парк „Възраждане“ и др.

 

С актуализацията на бюджета нарастват средствата по още няколко функции, сред които е и образованието. Годишната рамка ще бъде 112 млн. лв. при първоначално предвидени 104,2 млн. лв. Получените субсидии от централния бюджет са за: увеличение на стандарта във функция „Образование“; закупуване на учебници и учебни помагала; увеличение на децата/учениците по системата „АДМИН М“ и др. Ръст има също по функциите „Отбрана и сигурност“  и „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“.

 

В дебатите актуализацията беше подкрепена от общинските съветници. Варна трябва да се развива и това е пътят, за да може гражданите да живеят все по-добре беше посочено в обсъжданията. Именно инфраструктурата помага на поминъка на хората, увеличава туристическия поток, прави Варна по-атрактивен град за инвеститорите.

 

Кметът и администрацията получиха суперлативи за привлечените сериозни трансфери от държавния бюджет.

 

Като важен момент за постоянен ръст на бюджета на Варна съветниците посочиха необходимостта за повишаване събираемостта на данъците.

 

Още по темата: Увеличават бюджета на община Варна със 78 млн. лв.

Коментари

Новини Варна