IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
11:37 | 26 декември 2017
Обновен: 20:01 | 21 март 2024

Ще се модернизира градският транспорт в 39 града

Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще се модернизира градският транспорт в 39 града

Общо 25 „интелигентни“ пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника.

 

Инсталирането на „умните“ системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

 

Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв. Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

 

Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти - община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник – с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии.В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул.“Придунавски“, който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

 

Общо 124 млн. лв. ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „К. Стоилов“ до кв.„Орландовци“. Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.През първия програмен период по предишната оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв., припомнят от ведомството.

 

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, бяха монтирани по спирките и 1 975 електронни информационни табла.

bloombergtv.bg

Четете още: В училищните лавки сиренето и шоколадът са с палма

Коментари

Новини Варна