Тръгва проектът за трансгранична зона Мангалия-Шабла
10 партньори от Румъния и България участват в разработването на пилотния проект
Публикувана: 26 Dec 2017 | 15:36

10 партньори от Румъния и България участват в разработването на пилотен проект за трансгранична зона в Черно море Мангалия-Шабла, съобщи МРРБ на 26 декември.В момента се прави анализ на румънските и българските териториални води и прилежащи територии по проекта „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море – Румъния, Българи”, MARSPLAN_BS според Директива 2014/89/ЕС от 23 юли 2014 г. за установяване на рамка за морско пространствено планиране.

 

Проектът MARSPAN BS се финансира от Европейския фонд за морско дело и рибарство чрез Споразумение за безвъзмездна помощ между ЕК и МРРБ за общо 2 млрд евро.Водещ партньор по проекта е Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния. Партньори от българска страна са МРРБ, Институтът по океанология към БАН, ИА Морска администрация и ДП Пристанищна инфраструктура.

 

От румънска страна в проекта участват отдел Вода, гори и рибарство към Министерството на околната среда и водите, Институтът за морски изследвания-Констанца, университетът Овидий и др.Проектът включва и създаване на обща база данни за морските зони на двете страни.Освен транграничната зона Мангалия-Шабла проектът включва и пристанише Бургас.

bloombergtv.bg

 

Четете още: Ще се модернизира градският транспорт в 39 града

 

Коментари ( 0 )