Търговията с въшки във Варна замря
Засиленият контрол в детските заведения ограничи паразитите до минимум
Публикувана: 11 Jan 2018 | 10:53

Търговията с въшки във варненските училища замря. Това показа проучване на в. „Черно море“. Преди години ученици, най-вече от по-горните курсове, си препродаваха въшки за 4 – 5 лв. парчето, за да бъдат освободени от учебни часове. Сега обаче явлението на практика е забравено.

 

През 2016 г. и 2017 г. опаразитеността с главова въшки в детските ясли, градини и училища във Варненска област спадна драстично, каза д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Това стана, след като общинската дирекция „Здравеопазване“ издаде заповед за засилен контрол по график, с която задължи медицинските лица, работещи в учебните заведения, да подават отчети до РЗИ. През м.г. случаи на въшливост имаше в 10 варненски училища, като за всеки от тях е реагирано своевременно. Получихме и няколко жалби от родители, които бяха проверени щателно. Въшливост все още има, но тя е сведена до минималния праг, бе категорична д-р Драганова. 

 

Както е известно, инспекцията не е задължена вече по закон да следи въшливостта в детските и учебните заведения, това е вменено на медицинския персонал, който е на общинско подчинение.

 

Откъде идва проблемът?

Предполага се, че проблемът с въшките се дължи на интензивното движение на хора и увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места. Паразитите смучат кръв, като по хората ходят 3 вида - главова, дрешна и срамна.

 

Как става заразяването?

Въшките са паразити на “социалния контакт”. Преминаването им от един човек на друг става само при близък контакт (доближаване на главите, ползване на общи гребени, хавлии, принадлежности за коса, легло, спално бельо, възглавница и други). Никой не е застрахован, но най-податливи са децата.

 

Какви са оплакванията?

Най-характерният признак е неприятният сърбеж. Той е придружен с безпокойство и усещане за движение в косите. В резултат на разчесването може да се развие екзема. Възможни са също гнойни възпаления, а при по-чувствителни хора и повишение на температурата.

 

Борбата с въшките е трудна, защото се захващат много здраво за косъма и много често е необходимо, да бъдат една по една ръчно отделяни. Те са твърде малки и може въобще да не се забележат от неопитно око, а гнидите да се сбъркат с пърхот.

 

При установяване на паразити при детето е препоръчително да се профилактират и родителите.

 

Унищожаването на главовите въшки става главно с  инсектицидни шампоани, лосиони и спрейове. В аптечната мрежа се предлагат препарати за профилактика и такива с остатъчно действие (до една седмица) против въшки. Те се ползват според указанията на производителя.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари ( 0 )