IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:24 | 11 февруари 2018
Обновен: 18:09 | 19 април 2024

Нова синтетична дрога с безобидни имена в мрежата може да убива

Смес за пушене под името „китайски чай“ и „дизайнерска дрога“ са най-новите опасности

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Нова синтетична дрога, довела до смъртни случаи сред младежи у нас измества марихуаната и кокаина от уличния „пазар“. Това каза  д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в Община Варна. Тя се предлага под безобидни имена като соли за баня, билков  весел чай, „пяна за вана на Чарли Шийн“. Тези препарати представляват сериозна заплаха за човешкото здраве, въпреки че се продават законно. Те най-често са на синтетична или растителна основа и се ползват за създаване на т.нар. дизайнерски дроги, които са много по-опасни. По думи на д-р Борислав Станчев най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което затруднява контрола върху тях.

 

Как се  продава дрогата?

Младите хора си купуват екстази и си мислят, че са си купили таблетка с екстази, но вътре няма активното вещество, а има нов вид наркотици. Тъй като те не знаят какъв е ефектът и никой не знае предварително какъв ще е ефектът, могат да вземат по-голямо количество, което да доведе до тежка интоксикация, а понякога и до смърт, обясни д-р Станчев. Новите синтетични дроги се предлагат като алтернатива на съществуващите наркотични вещества. Най-често това са имитации на марихуана, кокаин или амфетамини. Ако обаче марихуаната не може да убие, то много от синтетичните наркотици могат. Припомняме, 18-годишният младеж, който наскоро почина в съня си във врачанското село Борован, е пушил от модерната напоследък дизайнерска дрога, известна сред учениците като "китайски чай".

 

 „Под името „чай“, на улицата се предлагат растителни смески за пушене, обработени със синтетични вещества – отбеляза д-р Станчев. От 2008 година досега 169 такива вещества са открити в Европа. Всички те са обявени вече извън закона, включително в България. Разработват ги с идеята, че ще бъдат пускани на пазара като легални вещества. Известно време те наистина се продават като легални. След това се вкарват в черния списък. Това са 1/3 от новооткритите вещества за последните 10 г. в Европа. Защо са толкова много? Те имитират действието на канабиса. Най-търсени са затова.

 

 Каква е причината да се предпочита синтетичната дрога? Новите вещества не могат да бъдат хванати със стандартните тестове, които имаме. Още няма разработена методика, способна да хваща всички тези вещества. У нас имаме само една лаборатория, способна да ги хване – тази на летище София. Другата причина да се предпочитат тези наркотици – за околните около пушещия те нямат миризма. Т.е. самият пушач на синтетичната трева си усеща миризмата, може да ползва цигара дори в заведение, но никого наоколо няма да му направи впечатление. В Северната част на Европа, заради климатичните условия не могат да отглеждат марихуана, затова те са си разработили синтетична. Те са най-големият разпространител на новата дрога, която идва главно с туристи“ допълни д-р Станчев.

 

Те лесно могат да се поръчат по интернет. Най-уязвими са подрастващите, защото синтетичната дрога може да бъде намерена в сайтове, където законно се предлагат модерни стоки за младите хора. Наркотиците обаче се замаскират като ароматизатори за стая, билкови смески за пушене, соли за вана и всякакви други наименования, което позволява да се заобиколи контролът на наркотичните вещества. Те могат да отключат параноични и агресивни състояния.

 

За съжаление, дори и криминализирана, тази дрога продължава да се рекламира като легален заместител. За жалост, много е трудно да се противодейства на тази опасност. Личният самоконтрол е от голямо значение – „Какво си купил?“. Учудва ме ниската самокритичност. Тези, които продават наркотици, също не знаят състава им. По правило е така – допълни специалистът.

 

Ели Маринова

Четете още: Все повече девойки посягат към дрогата

Коментари

Новини Варна