IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
16:07 | 11 февруари 2018
Обновен: 02:48 | 14 април 2024

Все повече девойки посягат към дрогата

Всеки трети тийнейджър е пробвал поне веднъж психоактивно вещество

По материала работи: Слав Велев
Все повече девойки посягат към дрогата

Все повече девойки у нас ползват наркотици, като се наблюдава тенденция те да изместват по численост младежите. Това съобщи  д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в община Варна. Според цифрите на 1,5 момиче се пада по 1 момче на възраст 18 - 30 години, употребяващо дрога. Причината е в изравняване на половете и уеднаквяване на социалните роли. Подрастващите дами не искат да изостават по всички направления от момчетата. Във Варна 90% от младите хора, употребяващи наркотици, пушат марихуана, 4 - 6% ползват амфетамини, метаамфетамини и екстази, а съвсем малко – кокаин. Чистото вещество кокаин се котира по около 120 лв. за грам, което им се вижда скъпо. За съжаление, българските тийнейджъри водят в процентно съотношение на връстниците си в Европа. Докато страните с развити демокрации на стария континент отчитат намаляване на употребата на наркотици сред подрастващите, то у нас очевидно едва сега наблюдаваме негативите на капитализма.

 

Синтетичните наркотици са все по-евтини и по-достъпни за младежите. Според д-р Станчев най-често младежите опитват за първи път наркотици на 15 - 16 години. Какво става обаче след това? Продължава инцидентната нередовна употреба до степен, че хората, експериментирали поне веднъж с дрога за Варна и България, са около 30%. Т.е., всеки трети тийнейджър е пробвал да се надруса.

 

Добре е родителите да наблюдават поведението на подрастващите, защото неизменно се появяват белези, че нещо не е наред – отпадналост, превъзбуденост, фъфлене, нежелание да ходят на училище, промяна в приятелския кръг, безпричинна агресия. „Съветът ми е веднага да се потърси съвет при специалист (психиатър). Много често родителите,  макар и забелязали нередности в поведението на тийнейджърите у дома, предпочитат да изчакат от страх да не отнесат негативи и неразбиране от страна на учители, директори и полиция. Няма време за губене обаче – на младежите трябва да се помогне още съвсем в началото, преди зависимостта да е станала необратима“, съветва още д-р Станчев.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВОСТИ ОКОЛО ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ бяха дискутирани на специализиран форум във Варна.

 

Ели Маринова

 

Четете още: Нова синтетична дрога с безобидни имена в мрежата може да убива

Коментари

Новини Варна