IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
15:03 | 13 февруари 2018
Обновен: 22:14 | 16 март 2024

10% от изоставените деца във Варна се връщат обратно в семействата си

Бездетни двойки осиновяват вече и малчугани от ромски произход

По материала работи: Слав Велев
10% от изоставените деца във Варна се връщат обратно в семействата си

 

10% изоставените деца се реинтегрират в биологичните си семейства. Това съобщи шефът на отдела за закрила на детето в дирекция „Социално подпомагане“ във Варна Анна Конукова в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Тя посочи, че през м.г. във Варна са осиновени 41 малчугани, като 34 от тях са отглеждани в приемни семейства.

 

Като цяло бездетните двойки не взимат деца с увреждания, които се нуждаят от лечение. Предпочитат предимно здрави българчета. От няколко години имат интерес и към децата от смесен произход с условието да нямат изразени ромски черти.  Има вече подобни осиновявания, посочи Конукова. Но опитът показва, че някои от децата от ромски произход не се възприемат нормално от близки, роднини и съседи. В блока например, връстниците им не си играят с тях, стига се и до нелицеприятни приказки по стълбищните площадки.

 

143 са вече професионалните приемни семейства във Варненска област. За Варна и Аксаково те са около 100. Търсим още приемни семейства, в които да настаним деца с увреждания, призна Конукова. Кандидатите обаче са малко.

 

Сред образцовите приемни семейства е това на Николета и Пламен Найденови от Варна. Те се занимават с това от 14 години. В момента полагат грижи за седмо поред дете – момиченце с 2 порока на сърцето. 4 от малчуганите, които са били при тях, са осиновени, 2 – реинтегрирани в биологичните им семейства. Разделите с тях никак не са леки, но живеем с мисълта, че децата отиват на по-добро място, признават Николета и Пламен. Двамата имат син на 23 г. и дъщеря на 20 г. и това не им пречи да бъдат пример за приемна грижа. Изоставените деца имат нужда от любов и винаги отвръщат на нея. Чувстваме се много удовлетворени. Ако човек работи само заради заплатата, не си струва да става приемен родител. Основният стимул е, че може да даде нещо от себе си на това дете, категорични са двамата.

 

Семействата, кандидатстващи за приемни родители, трябва да отговарят на определени критерии. Те преминават и задължително обучение. За отглеждане на 1 дете получават месечно 150% от минималната работна заплата(510  лв.), за 2 - 160%, за 3 – 170% от МРЗ плюс семейни добавки и други. Общината им предоставя и еднократни помощи.  

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна