Младежи с увреждания от Варна вдъхват нов живот на стари мебели
Разчитат на дарения, наесен ще организират базар
Публикувана: 7 Feb 2018 | 15:33

Инициатива „Дари мебел, вдъхни живот“ стартира в Дневния център за пълнолетни с умствени увреждания „Ривиера“ във Варна. За нея разказват в репортажа си Магдалена Петрова и Рангел Балабански от тв „Черно море“.

 

Стартирахме кампанията преди 2 месеца с подкрепата на хора от шоубизнеса. Целта е нашите младежи да придобият по-сериозни умения, а и обществеността да повярва в техните възможности, каза Мария Чанкова от Сдружението за подкрепа на лица с умствени затруднения.

 

Под формата на обучение те реставрират стари ненужни малки предмети като масички, столове, кутии за бижута, етажерки, картини и други, които са от дърво. Това става под опеката на трудов терапевт. Досега нов живот е вдъхнат на над 25 артикула. Очакваме техният брой да достигне 200, каза още Чанкова.

 

Идеята е наесен всички готови изделия да бъдат подредени в изложба и да бъдат предложени на благотворителен търг. Със събраните средства ще закупим пособия и материали за реставраторската дейност. Мечтата ни е един ден да открием ателие уникат, да се самоиздържаме, а защо не и младежите с увреждания да имат повече пари за достоен живот, призна Мария Чанкова.

 

Тя се обърна с апел към фирми да подпомогнат кампанията с безплатен превоз за транспортиране на дарените предмети. В инициативата могат да се включат и големи предприятия, които имат стари мебели за даряване по складовете си.

 

Целта на кампанията е не само хората да предоставят стари предмети, но да дойдат да общуват с младежите и да се убедят в техните възможности.

 

Самата кампания осигурява творчески занимания на хората с увреждания и им дава увереност, че имат място на пазара на труда, показва репортажът на тв „Черно море“. Развиваме у тях и усет към красивото, особено когато се открият шарките на дървото, споделя трудотерапевтът Мая Каракостова.   

 

По повод Световния ден за социална справедливост, който се отбелязва на 20 февруари, във Варна ще се проведе дискусия на тема „Заетост на хората с увреждания – работа или услуга, съобщават още в репортажа си колегите от тв „Черно море“.  

Ставри Таргов

 

Още във видеото    "Щрихи от утрото" (7.02.2018) - Кампания, която не иска пари, а стари мебели, тръгва от Варна?

Коментари ( 0 )