IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:47 | 21 февруари 2018
Обновен: 08:45 | 9 април 2024

Съдия изнесе лекция пред бъдещи икономисти във Варна

Гергана Стоянова за втори пореден път през тази учебна година застана пред учениците от ВТГ

По материала работи: Пламен Янков
Съдия изнесе лекция пред бъдещи икономисти във Варна

Продължава работата на Административен съд – Варна, и Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ по образователната програма“ Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през втория срок на учебната 2017/2018 г.

 

Съдия Гергана Стоянова за втори пореден път през тази учебна година застана пред учениците от ВТГ и говори за структурата на съдебната система в РБългария. Своя открит урок магистратът започна с думите на Апостола на свободата Васил Левски: “Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, като цялостното й изложение премина под знака на заветните му слова и това, колко е важна за нас като народ и нация свободата ни, без която е невъзможно наличието и на независима съдебна власт. Да бъдат свободно мислещи и търсещи истината и правдата, отправи като послание магистрата към единадесетокласниците, докато ги запознаваше с това, как са структурирани съдилищата и прокуратурите в РБългария, тяхното възникване и развитие през годините, функциите и правомощията на органите на съдебната власт. 


Учениците бяха запознати и с работата на административните съдилища в страната, като съдия Стоянова постави в своето изложение акцент върху личността на съдията и необходимите качества, които трябва да притежава. 


Стремежът на магистратите – участници през тази учебна година в образователната програма на ВСС е да разширят максимално ученическата аудитория, до която да достигнат техните образователни уроци. Затова съдия Стоянова изнесе открит урок пред единадесетокласници от гимназията и през втория учебен срок, като през следващите два месеца предстои да запознае с лекционната си тема и останалите два 11-ти класа от ВТГ. Същата практика е възприета и от останалите съдии – участници в програмата - Марияна Ширванян, Янка Ганчева, Даниела Недева и Йова Проданова. За целта през тази учебна година разширяваме и обхвата на учебни заведения, в които магистратите образоват младите хора – МГ „Д-р Петър Берон“ и СУ „Димчо Дебелянов“, съобщиха от Административния съд във Варна. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна