IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:32 | 15 март 2018
Обновен: 02:52 | 20 април 2024

Агенцията по храните във Варна започва засилени проверки по Великден

Ще се следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение, както и за правилното етикетиране

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започва засилени проверки по Великденските празници. Това каза директорът на Агенцията д-р Златина Димова на среща с представители на хотелиерския и ресторантьорски бранш. 


Има полза от срещите и проверките. Считам че, операторите в този бранш стават по-дисциплинирани, отбеляза д-р Златина Димова. 


При инспекциите в обектите ще следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни. Отстраняването на отпадъци трябва да става по регламентиран за това начин. 


Те трябва да са със съответните етикети и маркировки, без прекъсване където е нужно на хладилната верига. При обработка на храни и суровини трябва да се спазват температурите на обработка, както и температурите на последващо съхранение. 


Внимание бе обърнато и на наемането на персонал. Работещите трябва да са здравно освидетелствани и с необходимите хигиенни навици за работа с храни.

 

Основен важен момент е обработката срещу сезонни вредители- гризачи, хлебарки, комари и мухи. 


Акцент на срещата беше и превенция на болестта „Африканска чума“ по свинете. За изхранването на животните свинефермите са място на разпространение на вирусното заболяване. 


Засегната беше и темата за организирано хранене на деца. Извършва се след предварително уведомление на Областната дирекция по безопасност на храните. Трябва да бъде точно посочена дата, място на организираното събиране, брой на децата и меню. При хранене на деца изискванията за използване на суровини и храни са съгласно Наредба 9.

 

Илияна Митакова

Коментари

Новини Варна