IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
13:16 | 2 април 2018
Обновен: 11:10 | 25 април 2024

Вл. Георгиев: Намаляват бракониерските набези в гората

Деца залесяваха дръвчета в Седмицата на гората във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Как се сади дръвче и защо е нужно да се грижим за природата – това разбраха днес възпитаниците на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“ във Варна в рамките на традиционната Седмица на гората. „За 94-ти път се провежда традиционният празник, посветен на гората - разказа Владислав Георгиев – директор на Държавното горско стопанство в морската столица. Пет горски ловни стопанства ще вземат участие в проявите. С децата от Дневния център засадихме  две иглолистни дръвчета, вид Атласки кедър, един кръстовиден люляк и закачихме къщички за птици. Те са изработени от учениците на Професионалната гимназия Горско стопанство и дървообработване. Ще посетим и други детски и социални заведения, където ще садим дървета и пак  ще поставяме къщички за птици – отбеляза Владислав Георгиев.

 

По негови думи през седмицата на гората предстои и поредна сбирка на лесовъдите ветерани. Това са пенсионери, които са служили цял живот за благото на гората. В инициативата „Лесовъди за един ден“ ще бъдат запознати децата с опазването на природата и с дейността на лесовъдните дружества.

 

На 3 април представители на пенсионерски клубове, училища и детски градини ще засадят фиданки на предварително определени места. В стопанството ще има и беседа от представител на пожарната насочена към гражданите. На хората ще бъде обяснено какво мерки трябва да се вземат при пожар. Беседата започва в 12.30 часа.

 

„Добрата новина е, че определено се забелязва намаляване на бракониерските набези – каза още Владислав Георгиев. За 2017 г. само нашето горско стопанство състави 110 акта на бракониери. Имаме 44 куб.м. незаконно задържана дървесина, 15 каруци, 4 коне, 1 моторно превозно средство. До края на март, 2018 г. има 54 акта, задържали сме 12 каруци, 4 коня и два ръчни триона. Иззети са 34 кубика незаконна дървесина. След кражбата я намираме предимно в ромските махали. След актовете и проверките, част от ромите, извършвали кражби се преориентират да работят в чужбина – допълни директорът на Държавното горско стопанство.

 

На 14 април ще има залесяване в землището на с. Слънчево. Ще бъдат засадени 13 дка церови фиданки. Това ще бъде в бъдеще дъбова гора. Каним гражданите в 10.00 ч. да се включат. Подробности ще бъдат изнесени дни преди залесяването.

 

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

 

 

Четете още: Държавата дарява на Варна имот за зона за отдих и чешма с минерална вода в курорта „Св. Св. Константин и Елена“

Коментари

Новини Варна