IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:23 | 3 април 2018
Обновен: 16:23 | 23 април 2024

Министър Вълчев: Не достигат кадри с професионално образование в туризма

Приемът за догодина основно ще бъде в колежите

По материала работи: Слав Велев
Министър Вълчев: Не достигат кадри с професионално образование в туризма

Снимка: Пламен Гутинов

Oстър недостиг на кадри с професионално образование има в сферата на туризма - каза пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Професионално направление Туризъм е сфера, в която в най-голяма степен се увеличи приемът в последните години. В същото време пазарът на труда изисква в много голяма степен поне средно професионално образование. Преформатирането на системата връща на висшите училища традиционните профили, защото се оказа, че те са най-силни в тези направления, в които  традиционно са обучавали. Там имат база, добри преподаватели. Това показа за ИУ Варна, че силните ни професионални направления са икономика и туризъм. През следващата година в направление Туризъм приемът ще бъде в колежите по туризъм, където се предлага най-добро обучение за придобиване на професионална квалификационна степен „Бакалавър“.

 

„Това са преди всичко колежите по туризъм във Варна и Бургас. С висока оценка е и Софийският университет. Това ще бъдат трите центъра, които в най-голяма степен ще се концентрира обучението в професионално направление „Туризъм“,  каза още министърът. Според него недостиг има във всички сектори. „Тези млади хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навършват пенсионна възраст и излизат. Този недостиг е най-остър в техническите сектори, както и в туризма, който изисква повече хора, има повече работни позиции. Опитваме се да преструктурираме приема както в системата на училищното образование – да насочим повече деца към професионалното образование чрез допълнителен прием и стипендии, така и в системата на висшето образование“, заяви министър Красимир Вълчев.

 

Във връзка с темата за академична етика, Вълчев поясни, че предстои делегирането на права на образователния министър да предписва съответните санкции по закона или дори да освобождава ректори.

Ели Маринова

 

Четете още: Откриха реновирания Трети корпус на Икономически университет-Варна

 

Коментари

Новини Варна