IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
11:16 | 16 април 2018
Обновен: 05:33 | 25 април 2024

37 000 лалета обагриха Екопарка във Варна (СНИМКИ)

Още за историческата драма на красивите пролетни цветя и истерията около отглеждането им

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

ЕЛИ МАРИНОВА

Покрай разходките в красивата ни Морска градина, любимо място за почивка през уикенда за варненските семейства е ботаническа градина на СУ „Климент Охридски“. Още по-голямото разнообразие от лалета надмина миналогодишната колекция на Екопарка. Започна поетапният цъфтеж на красивите пролетни цветя и посетителите ще видят над 37 000 градински лалета от 53 сорта. В асиметрични фигури в парковата част на градината в различни фигури, хармонично вписани с дървесно-храстовите групи се вият цветни алеи.

 

Най-много цъфнали лалета има от средата до края на месец април, когато ще отворят чашките си нови и атрактивни видове. От ботаническата градина са избрали 23 нови сорта с различни цветове и форми на цветовете. Заради по-хладните дни през март и до средата на април, тази година цъфтежът на лалетата се забави. Ако отидете сега, ще видите някои от алеите са все още неразцъфнали. Едни от най-атрактивните сортовете са „Orca“, „Ben van Zanten“ и „Red Impresion“. Градината съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Създадена е през 1977 г., а от 2002 г. е отворена за посещение като първия в страната екопарк.

 

Още за лалетата

Лалетата са разположени в парковата част на градината в несиметрични фигури, които следват парковата растителност. Подбрани са по багри и височина. Особено красиви са лилиецветните и кичестите сортове лалета. Цъфтежът им започва от март с най-ранните сортове и продължава до май. Разнообразието от цветове на лалета е от средата на април до началото на май.

 

За градината

Университетската ботаническа градина разполага с биологична станция, в която се провеждат летни стажове и учебни практики на студенти, както и зелени училища за учениците. На входа на парка се намира и информационен център с ботанически пазар, в който можете да научите за текущи събития и предстоящи новости, да закупите разсади за цветя, вечнозелени дървета и храсти, екзотични и разнообразни растения за дома и градината.

 

Историята

Всяка страна обича да се кичи със слогани, че е родина на това или онова. Доза национална гордост. Така и за лалетата, вероятно сте чували, че „Холандия е страна на лалетата“. На екскурзия в южните ни комшии екскурзоводът няма да пропусне да ви информира, че „Турция е страна на лалетата“. Всъщност родината на тези прекрасни цветя е Азия. Първите писмени сведения за тях са от ХІ-ХІІ век. Открита е рисунка на лале в библейски ръкопис от това време. На Изток казват: „Това цвете няма аромат, както паунът – песен. Така лалето се е прочуло с прекрасните си цветове, както паунът с необикновеното си оперение“. Немалко предания са дошли до нас от древните векове.

 

Историята на отглеждането започва от Персия, където цветето отначало се е наричало „дюлбаш“, т.е. тюрбан. По-късно Хафиз казва: „С неговата девствена прелест не може да се сравнява дори и розата“. От Персия лалето попада в Турция където веднага става султански любимец. Султаните са имали в градините си цели килими от цветя. Вечер, когато става тъмно, по време на устроените пиршества под открито небе, пускали костенурки между цветята. На гърбовете им прикрепвали запалени свещи и когато костенурките започвали да се движат възниквала приказна феерия.

 

Истерия или Лалеманията

След монарсите, започвайки от Сюлейман Първи (1494-1566) по лалетата се увличат и знатните велможи. В периода на управление на Ахмед III лалетата заемат първо място сред отглежданите цветя и по-късно този период от време е наричан „Времето на лалетата“. Започва първата истерия по лалетата. Наложило се да се въведат строги закони за засаждането и продажбата на цветята. Например, забранявало се покупко-продажбата извън столицата. Такъв акт се смятал за престъпление, което се наказвало с изгонване от страната. Разнасяли се слухове, че цветето се цени повече от човешкия живот.

 

В Европа лалетата попадат през втората половина на ХVI в. благодарение старанията на Огир Гизелин дьо Бусбек, посланик на австрийския император Фердинанд в Османската империя. Бил е прекрасен човек, който се е интересувал от история, археология и биология, обичал да пътешества.

 

Истината е, че лалета са започнали да отглеждат само високопоставени особи, така че те стават символ на богатство и знатност. В Холандия първите екземпляри се появяват през 1570 година, когато същият К. Клузиус приема предложение да работи там. Толкова много харесват лалетата, че започва истинска истерия около тях. А това довело до неистова спекула на пазара за цветя.

 

Цената за една луковица се вдигнала неимоверно – равнявала се на стойността на 2 товара пшеница, 4 товара сено, 4 охранени бика или охранени свине, 12 овце, 4 бъчви бира, 3 качета краве масло, 500 кг кашкавал, 1 легло, 1 костюм и 1 сребърна купа за добавка. В центъра на Амстердам и досега стои огромна къща закупена за … 3 (!) луковици. Или тази драма се явява първият финансов балон в света е: Заменям лале за къща! Нищо  ново под слънцето. Докато има хора, готови да се поддават на правилата, писани от рекламната индустрия, истерии и драми ще се раждат, прецъфтяват и угасват. Със същата скорост, в която са създадени.

СНИМКИ АВТОРЪТ

Коментари

Новини Варна