IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:11 | 23 април 2018
Обновен: 10:04 | 9 май 2024

Здравните инспектори във Варна отново протестираха

Причина са ниските заплати и неизпълнените обещания

По материала работи: Слав Велев
Здравните инспектори във Варна отново протестираха

Здравни инспектори от цялата страна излязоха на протест. Исканията им включват по-високи заплати и структурни промени в здравните инспекции. Във Варна служителите на Регионалната здравна инспекция протестираха в обедната си почивка. Пред камерата на телевизия „Черно море“ те обясниха, че в бюджета на Министерство на здравеопазването е било заложено увеличение от 18%, но то не се е случило заради обвързване на възнагражденията с наредбата за атестации. Резултатът – между 5 и 10% повишение.

 

“Може да се говори за последващо увеличение в друго време, с друг бюджет, защото ни е ясно, че в този бюджет парите ги няма, но поне тези, които ги има да бъдат дадени на хората за увеличение на работните заплати. Това каза Д-р Веселина Божилова, председател на СО на КНСБ в РЗИ – Варна. От там нататък ще говорим за наредби, за промени в нормативната база.“

 

Болшинството от служителите в РЗИ-Варна не могат да получат повече от 10 на сто увеличение, дори да изпълняват работата си отлично. Така при заплати от 515-520 лева повишението е едва 25 лева.

 

“С 34 години трудов стаж съм, 25 от които тук в РЗИ и си отивам с едни няма и 400 лв. заплата. Това е – класа го няма.“, отбеляза Ганка Петкова, старши специалист в отдел „Администрация“.

 

Искането на здравните инспектори е, заплатите първо да бъдат вдигнати и чак тогава да се правят корекции спрямо атестацията. Те заявиха, че няма да преустановят протестните си действия, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Нина Рускова

 

 

Четете още: До Африка ходиха варненски деца чрез открит урок в ДГ „Теменужка“

Грандиозен спектакъл във Варна сътвориха студенти от медицинските университети

Коментари

Новини Варна