IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:49 | 23 април 2018
Обновен: 06:35 | 28 април 2024

До Африка ходиха варненски деца чрез открит урок в ДГ „Теменужка“

Как се случва помъдряването на малкия човек?

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Ели Маринова

Всички наблюдаваме растежа на децата си. Пред очите ни минава като пъстър калейдоскоп прехода през различните възрасти на малкия човек у дома. Докато се роди и го гушнем в обятията си, като миг минава времето до първото стихче в детската градина, първата беля в училище, първата шестица или двойка, първото влюбване и…абитуриентските страсти. Толкова сме забързани да се въртим в центрофугата на днешното лудо време, че понякога не си даваме сметка как точно става поумняването, помъдряването на нашия мъничък наследник.

 

Предполага се, че ако майката/бащата са работещи хора, те се занимават с обучението на децата си: А) предимно вечер, Б) през уикенда или… В) никога. В детските градини обаче, без значение по колко юначета са зачислени на преподавателския екип, децата се научават на неподозирано много неща. Такива, които ние в повечето случаи констатираме с изненада в различни ситуации и им се радваме, но няма как да проследим като процес. Случайността ме отвежда на открит урок във филиала на варненската ДГ „Теменужка“. 6-годишни дечица от 3-та група се подготвят за „Разходка до Африка“. Учителката Кремена Дянкова от седмици събира макети на африкански животни и енциклопедии, звуци от саваната, картинки и файлове с карти и илюстрации. Другата преподавателка Десислава Максимова също е нащрек и при необходимост се включва като  „първа помощ“ за малчуганите.

 

Фактите са си факти. Научават се и се забравят. Ако гледаме и слушаме с една идея по-дълбоко обаче, ще забележим няколко любопитни нюанса. Децата на 6 г. вече са се научили на търпението да изчакват с вдигане на ръка, вместо първосигнално да подскачат и изпреварват другарчетата си на всяка цена. Ползват цели изречения, назовават характерни звуци, храна, животински видове, откриват сенки към изображение, броят и подреждат числата до 10, разпознават звук в дума и упражняват паметта си.

 

Истината е, че ако не водим детето си в детската градина, но се занимаваме активно с него, четем му, осигуряваме му приложения и занимания, създадени за неговата възраст, то ще се развива като един интелигентен, любознателен и интересен човек с възможности за отключване на таланти и творчески хрумки. За жалост, не всеки родител обаче има желание и време за това. Приятно изненадана съм, че тази случайност в открития урок на варненската забавачка показва, че и общинското детско заведение, въпреки големия брой деца в група, се справя безупречно с възпитаването на елементи от поведението на децата. А и освен знания, им дава свобода да изразяват своята гледна точка върху всичко, което ги заобикаля.

 

Ако пък към общите усилия на екипа в детската градина добавим нашите, родителски усилия да се занимаваме с детето, да му четем приказки, да го учим да чете, пише, разсъждава, добавяме речево богатство от собствения си словесен запас, то със сигурност ще му помогнем да се справи с живота с още по-голяма лекота.

Снимки авторът

 

Четете още: Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост”

Как да пазят водата на планетата научиха варненски деца

Малки тв водещи пресъздадоха един ден в телевизията

 

Коментари

Новини Варна