IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:37 | 21 март 2018
Обновен: 22:06 | 17 април 2024

Как да пазят водата на планетата научиха варненски деца

В навечерието на Деня на водата Басейнова дирекция и РИОСВ със съвместна проява в ДГ „Звездичка“

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Как да ползват разумно водата, как да я пазят чиста и какво е значението ѝ за живота на всички живи същества – това показаха, че са научили децата от 3 група на ДГ „Звездичка“ във Варна в навечерието на Световния ден на водата. Инициативата се провежда под различни форми всяка година и цели да образова подрастващите от ранна възраст, както и да ангажира вниманието им върху отговорността на всеки човек за опазването на ресурсите на планетата. „За поредна година Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна отбелязваме Световния ден на водата с едноседмична инициатива с деца и ученици. Това каза Силвена Господинова, главен експерт в Басейнова дирекция. Тук са 4-5 годишни деца, които показват много знания. Това, което ние ще искаме този път да вмъкнем в техните знания е какво правим ние като институция и да им обърнем внимание те самите какво те могат да направят за природата, как те могат да опазят доброто качество и количество на водата. Природата е наш общ дом и всички трябва да се грижим за него подобаващо“ – отбеляза още експертът.

 

„ДГ „Звездичка“ акцентира върху екологичното възпитание още от 1998 г., сподели директорът Богданка Генкова. Неслучайно през 2000 г. детското заведение получава приз „Зелен флаг“ за постигнати резултати, свързани с възпитание и обучение на децата в опазване на околната среда. Всяка година по традиция отбелязваме Световния ден на водата с различни инициативи.  Тази година подготвихме тържество. Децата от 3-та група „Моряче“, водени от г-жа Христова и г-жа Симеонова се постараха да научат по достъпен начин какви са свойствата на водата, значението ѝ за природата и въздействието ѝ върху човека, както и нейното опазване. По мои наблюдения в процеса на педагогическата работа установяваме, че децата се справят успешно, с въодушевление, активни са. Включваме и родителите в тези дейности, отзовават се с готовност и ние им благодарим за това“ – допълни директорът.

 

Силвена Господинова, главен експерт в Басейнова дирекция

 

Под формата на  игри, песни, стихчета и музикално-артистична програма децата демонстрираха знания за значението на водата и грижата на човека в опазването ѝ. В непринуден разговор извън програмата малчуганите споделяха как си мият ръчичките преди хранене, колко важна е водата за хигиената на дома, на детската градина. Още са само на 5-6 години, а вече знаят достатъчно за кръговрата на най-нужната субстанция за оцеляването на всеки жив организъм.

 

Директорът Богданка Генкова

 

На 22 март, в деня на отворените врати, Басейнова дирекция очаква в 10.30 часа децата от ДГ „Малкия принц“. От 12.30 часа е откритият урок с ученици от V и VI клас с клубовете по екология към ОУ “Христо Ботев”.

 

Световният ден на водата е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят. Мотото на кампанията тази година „Природата за водата“ има за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата (напр. естествени или изкуствено създадени влажни зони), които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

 

Четете още: Малки тв водещи пресъздадоха един ден в телевизията

Варненски деца вдъхват живот на есенен зарзават (СНИМКИ)

Зеленчуци и плодове оживяват в ДГ „Теменужка”

Защо се пее с ръка на сърцето химнът на България?

Деца оцветиха пролетно ОДЗ 13 с първия си общ празник

Деца от варненска детска градина разтопиха „Леденото кралство“

Когато Снежко оживява от старо чорапче…

С музикална програма децата от ДГ „Крилатко“ почетоха Деня на народните будители

С игри за безопасност на пътя варненчета откриха новата учебна година

Пожарникари „спасиха“ дете от горяща детска градина (СНИМКИ)

Как се пази синята планета научиха деца от ДГ „Слънчо“

Коментари

Новини Варна