IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:37 | 23 май 2018
Обновен: 19:59 | 10 април 2024

„Градски транспорт“ ползва 58 стари автобуса

Общинското дружество се сдоби с нови 71 рейса и 30 тролея

По материала работи: Борис Проданов
Злати Златев

Четири автобуса „Мерцедес“, по 1 „Чавдар“ и „Тедом“ ще бъдат бракувани в автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“. Мярката се налага предвид амортизираността на возилата и с оглед безопасността на пътниците. Рейсовете са навъртели над 1,6 млн. км по варненските улици и е време да бъдат сменени, категоричен беше шефът на „Градски транспорт“ Злати Златев.

 

До 15 юни той очаква останалите 14 нови автобуса, които да допълнят автопарка. (Един вече е доставен като прототип от фирмата.)

 

„Градски транспорт“ вече разполага и с 71 нови автобуса и 30 нови тролейбуса, които бяха закупени с европейски средства. Но според инж. Златев те в никакъв случай не решават проблемите, защото други 58 рейса също са на ръба на излизане от експлоатация.

 

„В момента имаме 58 стари автобуса, които ползваме и носят загуби, защото са над 1,5 млн. км. Влагаме големи суми за ремонта им, а в същото време те не са рентабилни нито за нас, нито за пътниците. Най-старите са от 1994 г. От всички стари около 20 вече са на предела на силите си. Новите няма да решат проблема и старите ще останат в движение“, допълни инж. Златев.

 

Злати Златев отново обърна внимание на факта, че „Градски транспорт“ изпада във все по-голяма криза, предвид цената на билета от 2008 г. – левче, и все по-натруващите се разходи.

 

„В момента финансовото ни състояние е лошо, цените на всичко се вдигнаха в пъти. Винаги съм давал пример: „Ако едно семейство получава заплати от 2008 г. би ли оцеляло сега? Тогава минималната заплата беше 220 лв., сега е 510 лв.“ Тенденцията напоследък е и поскъпване на нефта. Това положение не може да се запази. Бургас вече направи билета 1,30 лв.“, категоричен е Злати Златев.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Наказват със забележка шофьора на 148, свалил пътници във Варна

Коментари

Новини Варна