IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
16:04 | 17 юни 2018
Обновен: 01:38 | 14 април 2024

110-годишнината на курорта Св. св. Константин и Елена беше отбелязана в Българския културен институт в Берлин

Събитието е част от юбилейната програма за честването на годишнината

По материала работи: Слав Велев
110-годишнината на курорта Св. св. Константин и Елена беше отбелязана в Българския културен институт в Берлин

110-годишнината на първия български морски курорт Св. св. Константин и Елена беше отбелязана в Българския културен институт – Берлин, с представянето на книга, фотоизложба и среща на български и немски общественици, студенти и ученици с доайени на курорта. Събитието е част от юбилейната програма за честването на годишнината в ключови за българския туризъм дестинации като Германия, Чехия и Русия и се осъществява с подкрепата на община Варна.

 

За първи път пред публика бе представена книгата „110 години курорт Св. св. Константин и Елена. Морска и СПА дестинация“, издание от 2018 г., в чието съдържание са включени всички значими събития и факти от историята на курорта - от създаването му през 1908 г. до развитието му като курортен комплекс в наши дни. Изданието е на български и английски и представя термалното богатство на Св. св. Константин и Елена, природните му ресурси за СПА, балнео- и уелнес туризъм, дългогодишните традиции в морелечението и климатолечението, съвременните хотели и СПА центрове, условията в курорта за ваканция, спорт, рехабилитация и грижи за здравето. Публиката имаше възможност да се срещне с доайени на курорта, чиято професионална кариера е свързана с развитието му като туристически комплекс, и да научи още любопитни факти - че първите чуждестранни туристи са от Чехия и че в тяхна чест първият хотел на курорта е наречен „Прага“.

 

Бе представена и фотографска експозиция от черно-бели и цветни фотографии, както и рисунки, запечатали красиви пейзажи от курорта. Вечерта беше съпроводена с музикалните изпълнения на журито на Втория международен младежки клавирен конкурс за българска класическа музика, който се провежда в Българския културен институт в Берлин. Изложбата може да бъде видяна до 28 юни. След това експозицията ще гостува на Българския културен институт в Прага.

 

Четете още: 200 служители от варненски фирми се включиха в благотворително бягане

Коментари

Новини Варна