IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:20 | 20 юни 2018
Обновен: 17:15 | 17 април 2024

Деца от новопостроено училище са изведени след опасност от срутване на сградата

Строителят отказва да предостави авторски права, за да се възложи спешен ремонт на школото

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Децата от новопостроено начално училище "Васил Левски"  в Аспарухово са изведени след опасност от срутване на сградата. Новото варненското школо е построено преди 6 години за 5 млн. лв. Зданието е въведено в експлоатация през декември 2011 г.  От половин година (от декември 2017 г.) е празно защото се разрушава. Заради опасността учениците са настанени в други просветни институции.

 

„Училището беше сбъднатата мечта на целия район Аспарухово, коментира директорът Стела Петрова. За съжаление още от първите дни след влизането в сградата, видяхме, че има проблеми. С помощта на Община Варна, ние сме заставяли строителя да правил ремонти. Но те са били хаотични, без квалифицирани работници, без качествени материали, само за да отбие номера. Делата се водени от Общината“. Петрова обяснява, че от самото начало има течове, плочките постоянно се надигат и отлепват, корнизите по сградата падат. През годините е водена кореспонденция и са предприемани действия за ремонти от страна на изпълнителя, защото сградата е в гаранция. Водени са съдебни дела, има запориран имот на строителя, тъй като не е изпълнил задълженията си по ремонти. „Вместо гредова плоча, е изградена безгредова (в плана фигурира гредова). Липсват греди и носещи елементи, които е трябвало да бъдат вложени. След всичко направено, оторизираните органи имат думата. Трябва да влезем в безопасна и сигурна сграда с децата. Не можем да рискуваме да застрашим живота на учениците и персонала“ – допълни директорът.

 

„Децата от това училище винаги са учили на други места, защото още старата сграда е била с малко стаи – посочи заместник-директорът по учебна дейност Румяна Кателиева. През 2014 г. бе първото дело за хидроизолацията и другите проблеми, които се появиха. Строителят бе осъден за 30 000 лева.  След многократните ремонтни дейности, проблемите се задълбочиха. Затова със съдействието на Община Варна възложихме конструктивно обследване. Експертите издадоха препоръка да бъдем изведени от сградата, тъй като  тя представлява реална  опасност за живота на всички вътре. Изпълнителят оспори тази експертиза. Второто професионално изследване даде същите препоръки. При едно земетресение пропуските при изграждане на конструкцията могат да срутят зданието“ – уточни зам.-директорът. По нейни думи, школото е било мечта на целия колектив и реализирана наяве  30 годишна борба за нова сграда от страна на предишната директорка.

 

Обществената поръчката е публично-частно партньорство. Изграждането на новото школо се възлага на пловдивска фирма, която официално печели четири общински имота. Тях община Варна заменя срещу вдигането на ново училище в "Аспарухово" и разширяването на базата на Математическата гимназия с нова зала. Дружеството взема 22 дка след наддаване с още една фирма, при което окончателната цена на терените е стигнала 5,3 млн. лв. Договорено е тези 5 000 000 лв. да бъдат платени с изграждането на споменатите обекти.

 

След построяването на новата сграда на аспаруховското обаче, започват леки проблеми с конденз и слаби течове при дъждове. Правят се много ремонти от строителя, но резултати няма. „Направиха хидроизолация през лятото, поизсъхна – разказва още Кателиева. Появиха се обаче жълти петна. Дойдоха, боядисаха, но течовете пак са налице. 5 години се мъчим при всеки дъжд – подлагаме кофи, легени, парцали.

 

Децата вече си знаят, четат прогнозата и когато се задава дъжд, сами казват : Хайде да се местим днес“ – уточнява зам.-директорът.

 

През миналата година сериозното изкривяване, видимо с просто око на подпори е довело до съмнение, че в сградата има конструктивни промени. Независими една от друга експертизи показват, че конструктивните проблеми на сградата са сериозни. Междувременно хидроизолацията вече не е в гаранция. Конструкцията на сградата е в гаранция, но строителят отрича да има проблем, отрича констатациите на двете експертизи.

 

Изпълнителят  не предоставя авторските права на сградата, което е и основната пречка пред всички видове институции да се започне процедура по избор на фирма, да се изготви нов проект и да се направи сериозна реконструкция на училището.

 

„Покривът например, трябва да е скатен, за да се елиминират всички езера, които са горе на плочата и са се просмукали в сградата – допълва Кателиева. Плочата е компрометирана. Сградата може да бъде спасена, но  в момента тя представлява опасност за живота на хората, които са в нея. Има липсващи греди, при строежа на тази сграда са пестени материали. След козметичното заливане със сребърен феролит, плоскости и смола, стана още по-зле и резултатите на третия етаж са плачевни. Имаме подкрепата на Община Варна и специално на кмета Иван Портних, след чието посещение изведохме децата от сградата, за да не бъде застрашен живота им“ – уточнява Кателиева.

 

Междувременно учениците са разпределени в други школа и детски градини в района. 384 деца учат в началното училище. „Кварталът се разраства, има нужда от това училище. 30 деца са отписани поради страх на родителите им“ – посочва зам.-директорът.

 

По думи на ръководството на училището, старата сграда е била изцяло разрушена. Тя е била твърде малка, с четири стаи, партерен етаж с учителска стая и помещение за котел на парно. Години наред паралелките са били разпределени по други сгради.

 

Утре, 21 юни се очаква протест на родители на деца от училището пред Община Варна.

 

По ирония на съдбата, майсторският барелеф на Васил Левски, изграден от варненски скулптор, също се е напукал под общия напор на изкривената сградна конструкция. Сякаш за да покаже, че и Апостолът се възмущава от случващото се.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна