IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:11 | 20 юни 2018
Обновен: 00:47 | 25 април 2024

Мащабен събор стяга Ловно-рибарското дружество

Вижте подробности за съботните мероприятия

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ловно-рибарско дружество - Варна

На снимката: Председателят на Сдружението – Колю Панайотов открива състезанията

 

Мащабен ловен събор подготвя на 23 юни, събота варненското Ловно-рибарско дружество. Тогава ще бъде и награждаването на победителите в провелите се неколкодневни състезания по риболов, киноложка изложба и редица други мероприятия. През следващата, 2019 година дружеството ще чества своя 130 юбилей.

 

От самото създаване на ловното сдружение, всяка година се е провеждала ловна вечеринка, на която са участвали ловци и видни граждани на Варна (кмет, Областен, командващи флота и гарнизона , видни адвокати, лекари и др.). Това разказва Стоян Атанасов от дружеството. Имало е богата музикална програма и традиционна томбола, която е включвала  уловен  дивеч и риба – добавя Атанасов.

 

Тази година, на 23 юни (събота) на брега на Варненското езеро ще се проведе ловен събор, където ще има богата музикална програма, награждаване на победители  в спортни състезания – ловна стрелба, кинология на ловни кучета и спортен риболов. Между членовете на присъстващите членове ще се разиграе томбола за дива свиня, фазани и риба.

 

„За нас е важно хората да погледнат на дружеството ни, а като цяло и на Ловно-рибарските сдружения в страната с други очи – каза зам.-председателят на варненската структура доц. Стоян Стоянов. Вече почти 130 години хората преди нас, а и ние, си оставаме пазители на природата. По време на събиранията през годините, тези дружества са си предавали тайните на гората и водата.

 

30 членове, собственици на ловни кучета са участвали в тазгодишната киноложка изложба.

Участници в спортни състезания (проведени на 16 юни), които са спечелили призове са:

1.       Кинология – победители

1.1.    Английски сетер

1.Куче Азар, собственик – Петър Атанасов, ЛРД Любен Каравелово;

2.Куче Чък, собственик – Атанас Пенчев, ЛРД Каменар;

3.Куче Арго, собственик – Добромир Пенев, ЛРД Владиславов.

1.2. Курцхаар

            1. Куче Спарки, собственик Димитър Димитров, ЛРД Каменар;

            2. Куче Лапис, собственик Радослав Радев, ЛРД Кичево;

            1. Куче Чара, собственик Любомир Иванов, ЛРД Генерал Кантарджиево;

            2. Куче Хонда, собственик Михаил Генов, ЛРД Тополи.

1.3. Дратхар

           1.Куче Аарон, собственик Илко Илиев, ЛРД Любен Каравелово;

           1. Куче Бела, собственик Павел Гичев, ЛРД Любен Каравелово;

           2. Куче Бети, собственик Константин Златев, ЛРД Климентово;

           3. Куче Април, собственик Константин Златев, ЛРД Климентово.

1.4. Бретон Шпаньол

            1. Куче Чаро, собственик Христо Христов, ЛРД Кичево,

            2.Куче Неро, собственик Христо Христов, ЛРД Кичево;

            3. Куче Корбин, собственик Стилиан Стефанов, ЛРД Каменар;

            1. Куче Лайка, собственик Дебон Франсоа, ЛРД Здравец;

             2.Куче Лора, собственик Румен Русев, ЛРД Белослав;

            3.Куче Берта, собственик Димитър Николов, ЛРД Чернево.

1.5. Лудогорско Гонче

       1. Куче Арап, собственик Веселин Караганев, ЛРД Белослав

1.6. Трицветно гонче

          1.Куче Гилза, собственик Павел Иванов, ЛРД Синдел

1.7. Западно Сибирска лайка

          1. Куче Тимур, собственик Христо Костов, ЛРД Просечен

          2. Куче Ман, собственик Христо Костов, ЛРД Просечен;

1.8. Ягтериер

            1. Куче Игор, собственик Галин Ямболов, ЛРД Ботево.

2.  Спортен риболов – участници 15 състезатели

    1.  Атанас Димитров – ЛРД Изворите;

    2. Галя Василева – ЛРД Любен Каравелово;

    3. Георги Панов – ЛРД Любен Каравелово.

 

Малко история:

През 1929 година със съдействието на Й.Сокачев - упрлавител на стопанство "Тича" е създаден първият ловен развъдник за едър дивеч и фазани в местността "Марин тепе". Първи председател е Александър Дякович - председател на Окръжния съд.През 1918 година в т.н."Юнашки салон", където се помещава тогава дружеството , се настаняват френски окупационни войски , които разпиляват цялата архива на организацията. На 27-29 август 1922 година настоятелството на дружеството с председател Н.Холевич , организира първия ловен събор , на който присъстват 3500 души.

 

В периода 1933-35 година председател е М.Маджаров. Тогава се изгражда ловен парк с хижа и стрелбище в местността "Карантината". През есента на 1943 година в Македонския дом се провежда дружествено отчетно - изборно събрание. Прочита се заповед, с която се нарежда на ловците да съдействат на полицията при издирване на партизани. Форума от 250 човека отхвърля изпълнението на заповедта.

 

От 1971 до 1976 година се строи НСЛРК "Звездица" на площ от 400 дка и се изграждат младежки школи по ловна стрелба и риболовни спортове под ръководството на В.Ангелов и В.Райчев. Земята е собственост на дружеството след като е направена замяна със земята от ловен парк "Карантината".

 

От 1965 до 1975 година се изгражда рибно стопанство "Круша" (Пода) на площ от 300 дка, където се осъществява и стопанска дейност.За целта се изградени специални басейни.

 

От 1971 до 1976 година се строи НСЛРК "Звездица" на площ от 400 дка и се изграждат младежки школи по ловна стрелба и риболовни спортове под ръководството на В. Ангелов и В. Райчев. Земята е собственост на дружеството след като е направена замяна със земята от ловен парк "Карантината". Години наред в НСЛРК "Звездица" се провеждат републикански и международни състезания по ловна стрелба и кастинг.

 

 От 1965 до 1975 година се изгражда рибно стопанство "Круша" (Пода) на площ от 300 дка, където се осъществява и стопанска дейност. За целта се изградени специални басейни. Рибно стопанство "Пода" е осигурявало годишно по 2 млн. зарибителен материал, с което са зарибявани водоемите по спортен риболов в Североизточна България.

 

С решение на Управителния съвет на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна от 2006г. се продават част от земите в местността „Звездица“ и с придобитите финансови средства се пристъпва към изграждането на ловни домове на всички ловно-рибарски дружини в състава на Сдружението. До момента има изградени 27 ловни домове.

Ели Маринова

 

 

 

Четете още: Деца от новопостроено училище са изведени след опасност от срутване на сградата

Коментари

Новини Варна