IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:24 | 21 юни 2018
Обновен: 14:58 | 25 април 2024

Варненци сред най-добрите в България на шоудаун (+СНИМКИ)

Три клуба в града го развиват

По материала работи: Борис Проданов
Варненци сред най-добрите в България на шоудаун (+СНИМКИ)

Бончо Бонев, председател на спортен клуб за незрящи „Успех“ (Варна), представи една от основните дисциплини за хора с подобни увреждания – шоудаун. В нея варненци са сред най-добрите в страната.

„Играта е измислена през 60-те години на миналия век и е за незрящи хора. Играе се до 11 т. на специална маса с маска на лицето, пластмасово топче с метални пластини, хилка и ръкавици. Състезателите (играе се на сингъл, по двойки и отборно с по 3-ма души) се ориентират по звука. При изпълнение на сервиз топчето един път трябва да се удари в някой от един от двата борда. Шоудаун е сравнително нов за страната, навлязъл е в България през 2009 г., първо в София, после в други градове. Във Варна се практикува в клубовете „Атлет“ (към училището за деца с нарушено зрение), „Вихър“ и нашият“, каза Бончо Бонев.

Най-общо всеки играч трябва да си опази вратата. Голът е 2 т., за изкарване на топчето от игрището противникът взема 1 т., както и при фал в сервиса.

„Поставянето на маска елиминира фактора зрение. Всичко е слух и рефлекси. Някои хора бързо се ориентират. Спортът дава двигателна активност, чувство за ориентация по слух. Варна е домакинствала 4 държавни първенства, тази година е 5-ото. Клубът ни има сред първите 12 двама наши представители и 4 – 5 в сред 20-ицата. На добри нива сме, не сме съвсем асове. От 10 клуба и трите варненски клуба са в Топ 6. От училището за деца с нарушено зрение също има силни състезатели. Въобще Варна е сила, половината от силните състезатели са местни“, завърши Бончо Бонев.

Бончо Бонев предизвиква отбор на община Варна за мач по шоудаун.

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Незрящи се състезават в турнир по шоудаун във Варна

Коментари

Новини Варна