IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:25 | 23 юли 2018
Обновен: 08:52 | 26 март 2024

Лекари в УМБАЛ „Св. Марина“ направиха безкръвна сърдечносъдова интервенция на нови шест пациента

До момента е спасен животът на 39 души по този високотехнологичен метод

По материала работи: Борис Проданов
Лекари в УМБАЛ „Св. Марина“ направиха безкръвна сърдечносъдова интервенция на нови шест пациента

Екип специалсити от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна извърши безкръвна интервенция за смяна на аортна клапа на нови шест пациента.

 

„Минимално инвазивната сърдечносъдова процедура се прилага при стеноза на аортната клапа и е животоспасяващо лечение за болните, при които отворената сърдечна хирургия е свързана с висок риск“, обяснява инвазивният кардиолог д-р Веселин Вълков. До момента във варненската университетска болница „Св. Марина“ е спасен животът на 39 пациента със съвременния високотехнологичен метод, като първите интервенции са направени съвместно с водещия в света немски кардиолог проф. д-р Карл Щангл от берлинската университетска болница „Шарите“. Варненската и берлинската клиники си сътрудничат от 2012 г. Мултидисциплинарният лекарски екип, който придоби голям опит в областта на транскатетърната смяна на клапи, се състои от интервенционални кардиолози, кардиохирурзи и анестезиолози. В световен мащаб методът за безкръвната смяна на аортна клапа успешно се прилага от 2007 година и за това време придоби изключително бърза популярност в страните с традиции в медицината. По-голяма част от пациентите са на възраст над 70 години, често имат множество съпътстващи заболявания и при тях тази процедура се препоръчва.

 

Предимство на безкръвната интервенция е изключително бързото възстановяване след процедурата и възможността пациентите да водят нормален начин на живот след имплантирането на аортната клапа. „Обичайният начин за лечение на това заболяване е отворена кардиохирургична операция, при която се отваря гръдният кош, спира се сърцето, клампира се аортата и хирургът сменя клапата. Манипулацията, която ние извършваме, като резултат е същата – сменяме аортната клапа. Разликата е в това, че я сменяме транскатетърно с достъп през бедрената артерия. Клапата се сменя без операция, без екстракорпорално кръвообращение и може дори да не се налага обща анестезия, а пациентът да е седиран. Възстановяването е много бързо, болните стават няколко часа след интервенцията и се изписват след 3-5 дни“, разяснява д-р Вълков.

 

Процедурата по смяна на аортна клапа се поема напълно от НЗОК, като мултидисциплинарен екип от болницата обсъжда и предлага всеки случай индивидуално.

 

Още по темата: УМБАЛ “Света Марина“ чества патронния си празник

Коментари

Новини Варна