IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:23 | 27 юли 2018
Обновен: 12:20 | 23 април 2024

Изпращат на премиера предложението за ваучери за здравна превенция

Ползите от тях ще са много, включително и за решаване на проблема с липсата на кадри, смята председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация Сийка Кацарова

По материала работи: Слав Велев
Изпращат на премиера предложението за ваучери за здравна превенция

Предложението да бъдат въведени ваучери за здравна превенция ще бъде изпратено следващата седмица до министър председателя и министъра на финансите. Това съобщи  за телевизия Черно море председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация Сийка Кацарова. Ваучерите за здравна превенция ще донесат редица позитиви на България, убедени са експертите.

 

„Очакваните ефекти са два – от една страна ще се стимулира вътрешният туризъм, което ще доведе до реинвестиция в икономиката ни. Вторият стимул е, че чрез ваучерите за здравна превенция работодателят да покаже на служителите си, че ги цени, с което ще се допринесе и за решаване на проблема с липсата на кадри“, допълни Сийка Кацарова. Предложението на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е към наредба 7 на Министерството на финансите да бъдат добавени – освен ваучери за храна и ваучери за здравна превенция.

 

Подобна система вече работи в Унгария през последните 15 години. Там акцент е поставен и върху здравословното хранене. Специалистите в сектора се надяват проектът да получи зелена светлина и у нас, защото програмите за рехабилитация и здравна превенция на Националния осигурителен институт обхващат едва 45 000 души годишно. А това е крайно недостатъчно.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимка: ПЛАМЕН ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна